Amerikaanse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Amerikaanse bunker

Beschrijving

Betonnen militaire post in een tuin ten westen van Brandhoek, net ten zuiden van de spoorlijn Ieper-Poperinge en de N38.

Historiek

Betonnen commandopost, in de zomer van 1918 opgetrokken door de '105th Regiment of Engineers, 30th American Division'. In 1918 werden in hoog tempo nieuwe verdedigingslijnen uitgebouwd in het geallieerde hinterland. Deze constructie maakte deel uit van de'‘Brandhoek Line', ook wel 'Yellow Line' geheten, een verdedigingslijn die ten westen van de 'Vlamertinghe Switch' en ten oosten van de 'East Poperinghe Line' werd aangelegd. Deze nieuwe stellingen vonden meer noordwaarts aansluiting op stellingen die in 1918 door de Belgen werden uitgebouwd.

De genie van de Amerikaanse 30ste divisie was in de zomer van 1918 heel actief in deze regio, zowel aan de frontlijn als verder in het hinterland. Op een luchtfoto van 30 juli 1918 is de bunker wellicht nog in aanbouw. Vanaf deze bunker kon de spoorlijn Ieper-Poperinge en de weg Ieper-Vlamertinge in het oog gehouden worden.

Beschrijving

Betonnen militaire post met rechthoekige plattegrond. Het beton is, voor zover zichtbaar, aan de buitenzijde gegoten tegen gegolfd plaatijzer. De constructie zou binnenin uit twee ruimtes bestaan. Er zijn geen schietopeningen aanwezig. De constructie kon niet van nabij bekeken worden.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Belgische luchtfoto 16/9/1918 (dianummer 15347, FID 12660).
  • Imperial War Museum London, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto’s 7/5/1918 (dianummer 17854, FID 14607), 30/7/1918 (dianummer 17826, FID 14579).
  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Poperinghe, 28 N.W. 3, Ed. 3B, 11/7/1918.
  • OLDHAM P. 2014: Armageddon’s Walls. British Pill Boxes and Bunkers 1914-1918, Barnsley.

Auteurs: Decoodt, Hannelore