Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, deels overbouwd door huisnummer 20-22 en gebruikt als kelder, deels achter een muurtje, deels bij nummer 24. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Toegang aan zuidelijke zijde bij het pakhuis van huisnummer 24.

Historiek

Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ligt Koolskamp in het 'Etappengebiet'. Het dorp komt onder het militaire bestuur van de 'Ortskommandantur' van Ardooie te liggen. Vanaf april 1918 vormen Koolskamp en Egem één 'Kommandantur', die gevestigd is op de hoek van de Zwevezeelsestraat en Gemeentehuisstraat.

In het dorp worden heel wat Duitse militairen ingekwartierd en verschijnt heel wat militaire infrastructuur. Op het Dorpsplein wordt een 'Lichtzentrale' opgericht voor de elektriciteitsvoorziening. De twee scholen, evenals kloostergebouwen worden meermaals ingericht als hospitaal voor Duitse gewonden. De tramlijn Hooglede-Roeselare-Ardooie-Zwevezele-Tielt, in Koolskamp passerend langs de Zwevezeelsestraat, Oude Ardooisestraat en vervolgens Ardooisestraat, vormt een belangrijke aanvoerlijn richting front.

In de Ardooisestraat worden verschillende 'abris' opgetrokken. De functie van deze bunker is niet gekend.

• VAN ACKER L. e.a. 1996: Geschiedenis van Koolskamp, Koolskamp, 375-379.

Auteurs: Decoodt, Hannelore