Kastelhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kastelhoeve

Beschrijving

De 'Kastelhoeve' maakt deel uit van de zogenaamde 'Droogmanshoeves' gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw door Hubert Droogmans (1858-1938) in het gehucht Stal.

Hubert Droogmans was secretaris-generaal van het departement financiën van de Onafhankelijke Staat Congo (1894-1908) waarna hij in dienst van koning Leopold II de eerste secretaris-generaal van het ministerie van Koloniën (1908-1911) werd. In Stal is hij vooral bekend als weldoener die het kerkje financierde (1909-1910) en de lokale landbouwers nieuwe landbouwtechnieken en methodes bijbracht. Hij bouwde of verbouwde verschillende modelboerderijen die hun tijd op het vlak van ondernemerschap ver vooruit waren. Er zijn nog vier hoeves bewaard: in de Molendijk 171, Heerbaan 174, Pastoor Raeymakersstraat 31 en Korspelheidestraat 43, de ouderlijke hoeve van zijn moeder. De hoeves Molendijk 171 en Pastoor Raeymakersstraat 31 zijn architecturaal de best bewaarde voorbeelden. Laatst genoemde hoeve wordt echter gesloopt en de gronden verkaveld.

Langgestrekte hoeve van één bouwlaag bestaande uit een schuur, stal en woonhuis, waarbij de respectievelijke volumes onder zadeldaken in het oorspronkelijk concept trapsgewijs verhogen (zie postkaart en bouwsporen zijgevel schuur). Het dak van de schuur is momenteel verhoogd tot het niveau van de stal. Markant uitzicht door het hoog opgetrokken laadvenster en de dakkapellen onder haakse zadeldaken. Getoogde muuropeningen met grotendeels bewaard houten schrijnwerk. Het hondenrad voor het oppompen van water tegen de rechterzijgevel is verdwenen en vervangen door een garage. Dezelfde typologie is ook terug te vinden in de hoeve Heerbaan 174.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn