Reclamemuurschildering voor Naaimachienen Singer

Beschrijving

De 'Singer Manufacturing company' is wereldwijd allicht nog steeds de bekendste producent van naaimachines. Het bedrijf werd in 1851 gesticht door Isaac Meritt Singer en Edward Clark. Singer nam in dat jaar een eerste patent op een naaimachine-ontwerp, dat onder meer vernieuwend was door de pedaalaandrijving. Het bedrijf groeide snel en was, volgens de bedrijfsgeschiedenis, twee jaar later de grootste producent van naaimachines in de Verenigde Staten. Vanaf 1855 ging het bedrijf overzee, er kwam een zetel in Parijs. Naar verluidt zou het bedrijf in het begin van de twintigste eeuw, onder impuls van Frederick Gilbert Bourne, zijn uitgegroeid tot één van de eerste wereldwijde concerns, met fabrieken, reparatiecentra en detailhandels in verschillende landen.

De vrij kleinschalige, rechthoekige reclamemuurschildering op de zijgevel van een halfvrijstaande rijwoning, is vandaag nog moeilijk leesbaar. Ze bestaat uit drie horizontale stroken, vanaf ongeveer 1.80 meter hoogte tot onder kroonlijsthoogte en loopt van de voorgevel tot bijna aan het midden van de zijgevel. Bovenaan in zwarte hoofdletters op een witte ondergrond, het woord 'Naaimachienen', daaronder in witte hoofdletters op een rode ondergrond 'Singer', tussen dubbele aanhalingstekens. Ook in de onderste strook van de reclameschildering staat nog een tekst, die jammer genoeg niet meer leesbaar is.

Er is een vergelijkbare reclamemuurschildering bewaard in Turnhout.

Auteurs: De Houwer, Veerle