Gelaagde reclamemuurschildering Era/Singer

Beschrijving

Twee elkaar overlappende reclamemuurschilderingen op de achtergevel van een pand vlak aan de spoorweg.

De jongste reclamemuurschildering, met de letters 'ERA' is vermoedelijk een reclame voor de gelijknamige margarine. Era-margarine 'Bereid uit Oostersche vruchten' was, naast de beter bekende 'Blue Band'-margarine, één van de 'kunstboters' die geproduceerd werden door de Nederlandse fabrikant Van den Bergh. In 1927 fusioneerde Van den Bergh met concurrent Jurgens tot 'Margarine Unie' en in 1930 vormden ze 'Unilever' samen met de Britse firma 'Lever Brothers'.

Er bleven oude postkaarten bewaard van een Brusselse vestiging van het bedrijf, 'Van den Berghs Limited', in 1890 gevestigd op de hoek van de Rue du Bonne en de Quai du Marimont in Brussel, met reclame voor 'Era - produits purement végétaux - Vita - Remplacement parfait du beurre'.

Era werd tot 1987 geproduceerd door Unilever, daarna veranderde de merknaam in Linera.

De reclamemuurschildering voor Era, met 'ERA' in zwarte hoofdletters gevat binnen een ovaal met afgesneden zijkanten, overlapt met een reclamemuurschildering voor Singer naaimachines.

De 'Singer Manufacturing company' is wereldwijd allicht nog steeds de bekendste producent van naaimachines. Het bedrijf werd in 1851 gesticht door Isaac Meritt Singer en Edward Clark. Singer nam in dat jaar een eerste patent op een naaimachine-ontwerp, dat onder meer vernieuwend was door de pedaalaandrijving.

Het bedrijf groeide snel en was, volgens de bedrijfsgeschiedenis, twee jaar later de grootste producent van naaimachines in de Verenigde Staten. Vanaf 1855 gaat het bedrijf overzee, met een zetel in Parijs.

Naar verluidt zou het bedrijf in het begin van de twintigste eeuw, onder impuls van Frederick Gilbert Bourne, zijn uitgegroeid tot één van de eerste wereldwijde concerns, met fabrieken, reparatiecentra en detailhandels in verschillende landen.

De reclame voor Singer bestaat uit drie horizontale stroken, met bovenaan in zwarte hoofdletters op een witte ondergrond het woord 'Naaimachienen', daaronder in witte hoofdletters op een rode ondergrond 'Singer', tussen dubbele aanhalingstekens. Mogelijk stond er ook tekst in de onderste strook, maar deze is niet meer leesbaar.

Een vergelijkbare reclamemuurschildering bleef bewaard in Berlaar.

Uitzonderlijk voor deze gevel is dat beide reclamemuurschilderingen te zien zijn op oude postkaarten. Een postkaart, die uit 1906 zou dateren, toont de Singer-reclame. Op een andere postkaart die de nabijgelegen Lokerenmolen nog toont met de wieken, verwijderd in 1923, is de ERA-reclame zichtbaar. De molenromp werd in 1927 gesloopt.

• Gegevens over de datering van de beide reclamemuurschilderingen: informatie van Dieuwertje Van Bortel, per e mail van 6 augustus 2014.

Auteurs: De Houwer, Veerle