Reclamemuurschildering voor Coca Cola

Beschrijving

Coca Cola werd uitgevonden in 1886 door John Pemberton. De 'Coca Cola Company' werd opgericht in 1892.

Van in het begin zette 's werelds bekendste frisdrankenmerk in op reclame. Met kalenders, advertenties, dienbladen en andere reclamevoorwerpen creëerde het merk 'the classic all American image' en deed daarbij vaak een beroep op bekende kunstenaars zoals Norman Rockwell.

In een publicatie uit 2000, uitgegeven door het bedrijf, worden de 'Coca Cola girls' belicht, stralende jonge dames, steeds gekleed volgens de laatste mode, die al van in het begin in de Coca Cola-reclames voorkomen en die aanmoedigen om een cola te drinken of te delen. Ze komen voor op het grootste deel van de posters en advertenties van het bedrijf.

De eerste reclamemuurschildering voor het merk werd in 1894 geschilderd in Cartersville, Georgia en bestaat vandaag nog steeds. Bijzonder is dat de Coca Cola Company in de Verenigde Staten actief bijdraagt tot de restauratie van Coca Cola-reclamemuurschilderingen. Er is geen exhaustief overzicht beschikbaar, maar de meeste van deze reclamemuurschilderingen lijken zuiver tekstueel te zijn.

De reclamemuurschildering beslaat de bovenste helft van de zijgevel, op de geveltop na. Ze is zeshoekig en wordt ten dele bedekt door een modern reclamebord. Ze is vervaagd, maar toch nog leesbaar. Op een witte ondergrond met blauwe boord staat links een rode rechthoek met bovenaan in kleine, gele hoofdletters 'drink', gevolgd door het Coca Cola-logo in witte letters. De slogan 'Drink Coca Cola' wordt al gebruikt sinds het ontstaan van het merk.

Rechts van het rode vlak is het hoofd van een vrouw met zwart haar en een golvend kapsel te zien, die een colaflesje naar haar lippen brengt.

Qua vormgeving is dit vrouwenhoofd vergelijkbaar met Coca Cola-girls op advertenties uit de jaren 1930 en 1940. Met name is er een gelijkenis met het Coca Cola-meisje in badpak, dat te zien is op advertenties ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het merk in 1936 en eveneens met een niet gedateerde, maar vermoedelijk in de jaren 1940 te plaatsen advertentie van een Coca Cola-meisje met een witte hond.

Tot voor kort was een vergelijkbare reclamemuurschildering voor Coca Cola te zien in Antwerpen aan het begin van de Montignystraat. Deze verdween echter toen de gevel van een bekleding werd voorzien.

Auteurs: De Houwer, Veerle