Reclamemuurschildering voor La Nation Belge

Beschrijving

'La Nation Belge', 'Journal Quotidien d'Union Nationale', was een Belgische patriottistische krant die in Parijs gelanceerd werd op 18 maart 1918. Haar oprichter was Hyacinthe-Fernand Neuray (1874-1934), voordien redacteur bij 'Le Vingtième Siècle' en bekend om zijn vervaarlijke pen en connecties in het politieke milieu, onder meer met Charles De Broqueville. Neuray werd in 1908 persoonlijk ontvangen door Koning Leopold II, die hem vroeg om alles in het werk te stellen om de vaderlandsliefde van zijn landgenoten aan te wakkeren. 'La Nation Belge' had niet de grootste oplage, maar was wel invloedrijk, als krant van officieren, veteranen, vuurkruisers en andere patriotten. De Duitse bezetter verbood de krant tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1955 werd ze door de krantengroep La Meuse overgenomen, maar ze verdween voorgoed in 1956.

De bijna vierkante reclamemuurschildering neemt ongeveer 1/5 van de zijgevel in beslag, vanop ongeveer 1,5 meter hoogte tot op 1 meter onder kroonlijsthoogte en vanaf de gevelrand tot iets over het midden van de gevel. Ze is nog deels leesbaar. In witte hoofdletters met zwarte rand en schaduw staat er 'La Nation Belge /(…) Editions par jour/(…) Soir (…)Matin/(…)ordre', op een rode ondergrond met witte rand. Onder de reclameschildering staat in zwart op wit: 'Publ. Rossel & Hille Brux.'

• VANWELKENHUYZEN J. 2007: Le gâchis des années 30: 1933-1937, Volume 1, Brussel, 80. Raadpleegbaar via Google Books.

Auteurs: De Houwer, Veerle