erfgoedobject

Zijgevel met reclamemuurschilderingen voor Le Renova en Teinture l'Alsacienne

bouwkundig element
ID
217076
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217076

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zijgevel van een rijwoning aan een klein park, voorzien van twee reclamemuurschilderingen, één voor 'Le Renova' en één voor 'Teinture l'Alsacienne'.

Het merk 'Le Renova' voor waterverwarmers was aanvankelijk verbonden aan de firma 'Le Renova/Wijns et Cie - chauffe bains, robinetterie, fonderie de cuivre', gevestigd aan de Sint-Denijsstraat 91-95 in Vorst. In 1919 had deze firma een systeem voor waterverwarming aan huis gecommercialiseerd. Een bedrijfsfolder uit de jaren 1920-1930 toont manshoge, vrijstaande, koperen waterverwarmers, al dan niet met douchestang, die op kolen of hout werkten. Wandmodellen die werken op stadsgas of butagas lijken van iets latere datum te zijn. In 1965 sloten 'Le Renova' en 'Contigea', concurrent en producent van 'Bulex', samen met 3 andere bedrijven een akkoord over de verkoop en de verdeling van waterverwarmers en badverwarmers op gas binnen België. In de jaren 1970 kwamen zowel 'Le Renova', dat eerder in het Brusselse bekend was als 'Bulex', dat in heel België verdeelde,in handen van het Franse 'Saunier-Duval', waardoor 'Renova-Bulex' ontstond. In 2005 werd deze vrij lange merknaam verlaten voor 'Bulex' dat in feite in de volksmond ook bijna een synoniem is voor waterverwarmer.

De reclamemuurschildering is vervaagd. Ze is gevelbreed, ongeveer één meter hoog en op korte afstand onder kroonlijsthoogte aangebracht. Links de afbeelding van een witte geëmailleerde boiler, een wandmodel. Rechts ervan, in witte hoofdletters met schaduw 'Le Renova'. Hieronder staat nog een tekst in gele letters, die jammer genoeg onleesbaar is geworden.

'L'Alsacienne', 'Volmaakte verfstof', was een merk van stoffenverf, aanvankelijk waarschijnlijk geproduceerd door de firma Guil. Demol, die gevestigd was aan de Rue Verrept Dekeyser 16a in Brussel. Er bleef een niet gedateerd adreskaartje van deze firma bewaard, die specialiteiten voor apotheken, drogisten en kruideniers produceerde.

In de Brusselse 'Almanach du Commerce' zijn vanaf 1923 advertenties terug te vinden voor 'Teinture L'Alsacienne en sachets et boules'. In 1923 wordt eveneens de Rue Verrept Dekeyser 16a als adres vermeld.

In 1930 wijzigt het adres naar Chaussée de Merchtem 77, met een fabriek aan de Chaussée de Gand 360-370 in Sint-Agatha-Berchem. Een foldertje van 'Teintures L'Alsacienne - Guil. Demol' aan de Chaussée de Gand 354-356 vermeldt volgende producten:

Teinture l'Alsacienne en sachets

Boules l'Alsacienne, pour raviver

Teinture Alsa, spéciale pour bas

Teinture Alsa, spéciale pour rideaux

Neige des Alpes, pour la toilette des bébés

Neigol, pour les chaussures de toile blanche

Reufas, colorant inoffensive, pour patisseries de ménage.

'Teinture L'Alsacienne' blijft in de Brusselse Almanach adverteren tot 1966.

Van het merk zijn enkele kleurrijke affiches bekend. Op één ervan, gesigneerd 'Mich' jongleert een kameleon met Alsacienne-verfbolletjes. Op een andere, van 'Ch. Roux' staat een klein meisje bij een houten tobbe met verfstof. Ook een Alsacienne verfbolletje is vergroot weergegeven en de tekst 'Teint et ravive tous tissus légers'.

De affiche die model stond voor de reclamemuurschildering toont 'L'Alsacienne' zelf, in traditionele klederdracht, die banen stof in alle kleuren ophaalt uit verftobbes. De affiche vermeldt de merknaam en de tekst 'Verft alle stoffen'. De affiche is een werk van Dorfi, Albert Dorfinant (1881-1976) en sluit stilistisch eerder aan bij de eerder romantiserende affichekunst van de jaren 1920 of zelfs vroeger. Net als de Alsacienne-affiche met de kameleon werd ze gedrukt door J.E. Goossens uit Brussel. De affiche vermeldt de tekening als eigendom van 'L'Alsacienne', model gedeponeerd 2557.

De reclamemuurschildering is moeilijk zichtbaar, omdat een traliewerk het zicht belemmerd. Het bovenste deel is vervaagd, met name de rechter bovenhoek en het hoofd van de figuur. De reclame lijkt op een gegeven moment bijgeschilderd te zijn. Het lichaam van de figuur, de banen stof en de tobbes zijn echter nog duidelijk leesbaar. Voor zover bekend is het de enige reclamemuurschildering voor 'L'Alsacienne' in Vlaanderen.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beschermde in 2003 een op dezelfde affiche gebaseerde reclamemuurschildering, die voorkwam in combinatie met een reclameschildering voor 'Sano' haarkleurmiddel.

  • Informatie van de heer Dirk Van Obberghe, medewerker van 'Bulex', 22 oktober 2014.

Bron     : -
Auteurs :  De Houwer, Veerle
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Zijgevel met reclamemuurschilderingen voor Le Renova en Teinture l'Alsacienne [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217076 (Geraadpleegd op )