Reclamemuurschildering voor Sunlight-zeep

Beschrijving

'Sunlight'-zeep is een product van 'Lever Brothers', een van oorsprong Brits bedrijf dat in 1886 werd opgericht door William en James Lever, waarbij de laatstgenoemde al in 1892 het bedrijf verliet. 'Lever Brothers' was vernieuwend op verschillende vlakken. De firma was één van de eerste die plantaardige olie gebruikten voor zeepproductie.

William Lever kwam naar verluidt met ons land in contact in 1888, toen hij zijn zepen kwam promoten op een internationale tentoonstelling in Brussel. Ons dichtbevolkte en sterk geïndustrialiseerde land trok hem aan als productieplaats en afzetmarkt. Al in 1889 opende hij een handelskantoor op de Beurs en richtte hij twee depots op, waaronder één in Antwerpen. In 1905 zagen de 'Savonneries S.A Lever Frères' het levenslicht in Vorst. De fabriek in Vorst was een modelfabriek waar 'Sunlight'-zeep geproduceerd werd en waar harmonieus leven en produceren hand in hand moesten gaan, net zoals in Port Sunlight, het hoofdkwartier van 'Lever Brothers' in Groot-Brittannië.

William Lever kreeg ook voet aan de grond in Belgisch Congo. De 'Huileries du Congo Belge' werden opgericht in 1911 in Leverville (nu Lusanga), en leverden onder meer palmolie voor de zeepproductie.

'Lever Brothers' versmolt in 1930 met de Nederlandse 'Margarine Unie' tot 'Unilever'. Het Belgische hoofdkwartier van het bedrijf bevindt zich nog steeds in Vorst.

Het eerste en veruit het meest bekende product van 'Lever Brothers' is 'Sunlight'-zeep, naar verluidt de eerste zeep, die per stuk verpakt verkocht werd en voorzien was van een merknaam. Dankzij de uitgekiende marketingstrategie van William Lever was 'Sunlight'-zeep binnen de tien jaar na haar ontstaan te koop in 134 landen. In 1888 werd 'Sunlight'-zeep in België op de markt gebracht. Volgens de website van Unilever liep de verkoop van de zeep aanvankelijk niet vlot, maar veranderde dit nadat gestart werd met advertenties op muren en in kranten.

Reclamemuurschildering voor 'Sunlight'-zeep op de zijgevel van een rijwoning. Ze bestaat uit een rechthoek met gele omkadering, met bovenaan in witte hoofdletters met zwarte rand op een blauwe achtergrond de merknaam 'SUNLIGHT'. Bij de andere Sunlight-reclames in Vlaanderen is onderaan nog een geel cirkelsegment te zien, met daarin het woord 'Zeep'. Er kon van op straat niet worden vastgesteld of dit hier ook het geval is.

'Sunlight'-zeep wordt vandaag de dag nog steeds verkocht in ons land.

Auteurs: De Houwer, Veerle