Villa ontworpen door Gérald Hoge

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zottegem
Deelgemeente Strijpen
Straat Bruggenhoek
Locatie Bruggenhoek 44, Zottegem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2014 (inventarisatie: 29-11-2013 - 30-11-2014).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa ontworpen door G. Hoge

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beschrijving

Modernistische villa, gebouwd in 1938 naar ontwerp van de Gentse architect Gérald Hoge in opdracht van de Zottegemse textielfabrikant Jacques Cantaert.

Het ontwerp van de villa dialogeert met de omliggende, sobere tuinaanleg van de Gentse tuinarchitect Alfons Collumbien. De grote voortuin wordt aan de straatzijde afgesloten door een bakstenen muurtje, waarbij de villa toegankelijk is via twee opritten aan weerszijden, afgesloten met een strak ijzeren hek tussen betonnen pijlers.

De villa wordt gekarakteriseerd door een dynamisch en strak spel van verspringende kubusvormige blokken onder platte daken, afgelijnd met betonnen kroonlijsten. De uitkragende schoorsteen vormt een contrasterend, verticaal accent. Vooruitstrevend betonskelet, uniform en sober afgewerkt met een natuurstenen gevelbekleding. Het horizontalisme wordt gecombineerd met speelse, gebogen accenten, zoals de uitwerking van de luifel boven de toegang en een halfcirkelvormige, beglaasde erker aan de linkerzijde. Het relatief gesloten parement wordt doorbroken door een vrije compositie van rechthoekige vensters, in wisselend formaat en op de gelijkvloerse verdieping voorzien van een vierkante roedeverdeling.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Zottegem, afdeling 8 (Strijpen), 1939/5.
  • DE WOLF K. 1982: Art Nouveau & Art Deco in de architectuur te Zottegem, Kultureel Jaarboek van de Provincie Oost-Vlaanderen. Bijdragen 20, Gent, 115.
  • DE WOLF K. 1982: Architectuurgids Zuid-Oost-Vlaanderen, Art Deco en modernisme (1918-1965), 2000, cover.

Bron: -

Auteurs: Verhelst, Julie

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Strijpen

Strijpen (Zottegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.