erfgoedobject

Gelaagde reclamemuurschildering voor Minerva en Rossi

bouwkundig element
ID
217088
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217088

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zijgevel met een gelaagde reclamemuurschildering. De oudste reclame, voor 'Minerva' werd overschilderd met een 'Rossi'-reclame.

Reclame voor Minerva

In 1889 vestigde de Nederlander Silvain De Jong zich in Antwerpen, waar hij een fietsenwinkel begon. Korte tijd later startte hij, samen met enkele vennoten, met de productie van fietsen onder de merknaam 'Mercury'. Eind 1897 vervaardigt de firma 'S. de Jong en Cie' fietsen onder de naam 'Minerva' in een eigen fabriek in Antwerpen. Na de eeuwwisseling worden er ook bromfietsen gefabriceerd.

In 1904 worden de eerste auto's gemaakt. De auto's zijn krachtig en goed gemaakt en kennen al snel succes. In 1908 stelt Minerva de eerste auto 'sans soupapes' voor, de 38 cv SS, die bijzonder succesvol is. Minerva gebruikte een motor met het systeem van de Amerikaan Charles Yale Knight, die geen gebruik maakt van in- en uitlaatkleppen maar wel van schuivende plaatjes (schuivenmotor). Dit type motor was stiller dan de motor met kleppen, maar ook duurder en complexer om te produceren en werd voornamelijk gebruikt in luxewagens, een segment waartoe ook Minerva ging behoren.

Vermeldenswaardig zijn ook de gepantserde 'automitrailleuses' die Minerva voor het Belgische leger produceerde en die gebruikt werden in de Eerste Wereldoorlog. Na WOI groeit de firma uit tot een belangrijk bedrijf met fabrieken in Antwerpen en Mortsel, dat ook wagens exporteert en een uitstekende reputatie geniet. Minerva's worden gekocht door de groten der aarde en het merk zou naar verluidt zelfs Rolls Royce naar de kroon hebben gestoken. Het staat buiten kijf dat Minerva het meest bekende en prestigieuze Belgische automerk was.

Stichter Sylvain De Jong overlijdt in 1928. Het bedrijf krijgt klappen tijdens de crisis van de jaren 1930, aangezien de vraag naar luxewagens drastisch afneemt. Het failliet wordt bijna uitgesproken in 1934, maar een overname door 'Imperia' van autobouwer Mathieu Van Roggen brengt op het laatste nippertje de redding. De productie van personenwagens wordt wel verlaten op een enkel prototype na, net als de dure motor 'sans soupapes'.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de Minerva-fabriek in Mortsel bezet door de Duitsers. Na de Tweede Wereldoorlog komt het merk niet meer van de grond. In 1956 wordt het faillissement aangevraagd. In 2012 zou het merk 'Minerva' terug gelanceerd zijn. De productie van de 'J.M. Brabazon', een uiterst luxueuze en exclusieve sportwagen à la Koenigsegg wordt voorbereid.

De reclamemuurschildering voor 'Minerva' is een eenvoudige letterschildering, met bovenaan het woord 'Automobiles' in witte hoofdletters, gevolgd door 'Minerva' eveneens in witte hoofdletters en tot slot nog een tekst in witte hoofdletters, vermoedelijk 'Sans Soupapes'. Oorspronkelijk had de schildering een blauwe achtergrond, die ook nu nog doorschemert. Er zijn momenteel nog een viertal andere reclamemuurschilderingen voor het merk bekend in Vlaanderen.

Reclame voor Rossi

De 'Minerva'-reclame werd op een gegeven moment overschilderd met een smalle, rechthoekige 'Rossi'-reclame, met 'Rossi' in witte hoofdletters op een zwarte ondergrond.

De 'Rossi'-reclame is vermoedelijk bestemd voor het 'Aperitivo Rossi', van de welbekende firma 'Martini & Rossi', nu deel van het 'Bacardi'-concern. De oorsprong van 'Martini & Rossi' ligt in het midden van de 19de eeuw, toen Allesandro Martini en Teofilio Sola bij de drankenfirma 'Michel Agnel re & Baudino' betrokken werden. In 1863 richtten zij samen 'Martini Sola & Cia' op. De kruidenspecialist Luigi Rossi werd in datzelfde jaar bij het bedrijf betrokken. Zijn delicate kruidenmengsels lagen aan de basis van verschillende succesvolle aperitieven. Na de dood van Sola in 1879 werd het bedrijf omgedoopt tot 'Martini & Rossi'. Vanaf 1922 werd de naam ingekort tot 'Martini'.


Auteurs: De Houwer, Veerle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gelaagde reclamemuurschildering voor Minerva en Rossi [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217088 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.