Boerenburgerhuis van 1865

Gemeente Gingelom

• Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis van 1865

Beschrijving

Stemmig boerenburgerhuis in baksteenmetselwerk, gedateerd 1865 in een gevelsteen van het schuurtje. Het erf is met een hek van de straat afgesloten.

Mooie, met een haag aan de straatzijde afgezoomde tuin, achter het huis. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Verhoogde begane grond met gecementeerde plint en kalkstenen keldervenster en -deur. Rechthoekige muuropeningen in een vlakke kalkstenen omlijsting met lekdrempels. Twee aanleunende, éénlaagse bijbouwen, waarvan de links de schuur bevat, voorzien van een bakstenen korfboogpoort.

Ertegenover sterk aangepast dienstgebouw onder pannen zadeldak; twee rechthoekige deuren in vlakke kalkstenen omlijsting.