erfgoedobject

Reclamemuurschildering voor Chocolat Martougin en andere

bouwkundig element
ID: 217090   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217090

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zijgevel van een rijwoning met sporen van verschillende reclamemuurschilderingen, waaronder één voor 'Chocolat Martougin'.

De 'Chocolaterie Modèle Martougin SA' werd in 1902 in de Helmstraat in Borgerhout opgericht door Alfred Martougin (1875-1952), die naar verluidt ook sportjournalist was tot in 1906. De producten van 'Martougin' haalden hoge onderscheidingen op verschillende wereldtentoonstellingen.

Martougin zelf was verder actief in overkoepelende organisaties van de chocolade-industrie in ons land. In 1930 zat hij in het organisatiecomité van de wereldtentoonstelling.

Zijn interesse in sport bleef eveneens bestaan. Alfred Martougin richtte de eerste Scheldeprijs in, hij was voorzitter van de Antwerpse Afdeling van de Belgische Wielrijdersbond en stond mee aan de wieg van het Antwerpse sportpaleis.

'Chocolat Martougin' werd in 1967 overgenomen en gesloten. De fabrieksgebouwen werden omgevormd tot lofts.

Van 'Martougin' is heel wat kleurrijk promotiemateriaal te vinden, met name chromo's, postkaarten en plakboeken. De wikkels waren, zeker in de beginperiode, bijzonder fraai van vormgeving.

De reclamemuurschildering is een eenvoudige, rechthoekige letterschildering, met 'Chocolat Martougin' in witte letters met schaduw op een blauwe ondergrond met gele rand. Op de muur komen nog verschillende andere reclamemuurschilderingen voor, die jammer genoeg niet meer leesbaar zijn. De letters 'Chocolat' en 'Anvers' zijn nog te ontwaren, net als vermoedelijk 'Era' (margarine) binnen een gele zeshoek.


Bron     : -
Auteurs :  De Houwer, Veerle
Datum  : 2014


Relaties

  • Is deel van
    Halle
    Halle (Halle)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Reclamemuurschildering voor Chocolat Martougin en andere [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217090 (Geraadpleegd op 20-08-2019)