Teksten van Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217103

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand ()

Op de grens met Wontergem, nabij de Zeverenbeek, staat een kapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Op de topografische kaart van 1910 werd de locatie van de kapel voor het eerst aangeduid. Leerlingen van het Vrij Technisch Instituut van Deinze bouwden deze kapel na in 1992 in deelgemeente Bachte-Maria-Leerne op de site van het bedevaartsoord Bachte Grot aan de Merelweg.

Neogotische kapel onder een zadeldak. Polychroom parement van rode, bruine en gesinterde baksteen. Uitgewerkte puntgevel afgelijnd met muizentand en bekroond met een ijzeren kruis. De voorgevel wordt centraal geopend met een spitsboogvormige toegang, waarvan nu alleen het ijzerwerk van het bovenlicht is bewaard, geflankeerd door lisenen vormgegeven als vlakke pilasters, verlevendigd met visgraatverband. In de geveltop is een hardstenen, ruitvormige tegel met een verweerde en nu onleesbare inscriptie aanwezig, omlijst met gesinterde baksteen. In beide zijgevels was een spitsboogvormig venster aanwezig, dat in de linker zijgevel werd dicht gemetseld.

Wit bepleisterd interieur.

  • BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
  • S.N. 1998: Jaarboek van de Kunst en Oudheidkundige Kring van Deinze, Deinze.

Auteurs:  Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand [online], https://id.erfgoed.net/teksten/164866 (geraadpleegd op ).


Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand ()

Op de grens met Wontergem, nabij de Zeverenbeek, leegstaande en verwaarloosde kapel. Neogotische bakstenen kapel onder zadeldak. Uitgewerkte puntgevel voorzien van spitsboogdeur, flankerende lisenen in visgraatverband en geveltop met ruitvormige steen en aflijnende muizentand.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand [online], https://id.erfgoed.net/teksten/164764 (geraadpleegd op ).