Woning Goethals met winkel

Beschrijving

Halfopen woning met winkelruimte en bureau in een brutalistische stijl, in 1968 ontworpen door het architectenbureau BARO. De bouwheer, Aimé Goethals, was zaakvoerder van de winkel 'Deurop', gespecialiseerd in de verkoop van binnendeuren. BARO ontwierp voor hem een woning met een toonzaal en een bureau, afgescheiden van de woongelegenheid. Volgens een bouwaanvraag van 1967 werd de bestaande woning gesloopt. Het magazijn en de vijf garageboxen achteraan het perceel, gebouwd volgens de bouwaanvraag van 1963 bleven wel behouden. Het bouwperceel is gelegen aan een drukke baan, de Hundelgemsesteenweg, vlakbij de verhoogde autosnelweg E17, en nabij de samenkomst van de spoorlijnen Gent-Antwerpen en Gent-Wetteren. Gezien deze ligging, het ontbreken van een tuin en de aanwezigheid van verhuurde autogarages, voorzag het architecturale concept een naar binnen gerichte woning van drie bouwlagen met geïntegreerde binnentuinen en terrassen, en met gerichte zichten op de straat.

De woning Goethals met winkel getuigt zowel in het materiaalgebruik als in de compositie van het pand van een brutalistische architectuur, kenmerkend voor het bureau BARO. De gevels zijn opgebouwd uit een donkere 'bruin genuanceerde mangaanbaksteen' in halfsteens verband, gecombineerd met stroken van zichtbare, glad bekistte beton, vandaag deels geschilderd. Het pand kent een bijzondere ruimtelijke structuur, opgebouwd rond centraal gelegen binnentuinen en vides waardoor zenitaal daglicht in de kern van de woning wordt binnengetrokken. Het achterste deel van het bouwvolume is ongeveer 1 meter verzonken in de grond, waardoor een split-level-opbouw ontstaat, die interessante doorkijken in het bouwvolume genereert.

De integratie van de buitenruimte in het pand, toont duidelijk de invloed van architect Eysselincks eigen woning uit 1930 in het Gentse Miljoenenkwartier waarbij Eysselinck uitgaat van het principe dat er niet meer grond nodig is om te wonen dan de oppervlakte van het gebouw.

Aan de straatzijde bevindt zich, volgens de bouwplannen, een overdekte parking met achterliggend een eerste kleine binnentuin. Uitkijkend op deze binnentuin is er een bureel en aansluitend de lager gelegen expositieruimte. Bureel en expositieruimte hebben een toegang, onafhankelijk van de woning. De gelijkvloerse verdieping is vandaag grondig aangepast en doet dienst als vitrine en winkel. Een betonnen buitentrap leidt naar de voordeur van de woning op de eerste verdieping. Deze gescheiden circulatie werken/wonen, en het gebruik van een buitentrap is als concept erg verwant met Eysselincks eigen woning.

De keuken en eethoek bevinden zich vooraan op de eerste verdieping en sluiten aan op het terras met plantenbak aan de straat. Door de strategisch geplaatste vensters, volgens plan alle ingevuld met zwartgeschilderde metalen ramen, heeft de eigenaar vanuit de eethoek en vanuit de keuken zowel een zicht op de straat als op een binnentuin, centraal gelegen op deze verdieping. In het lager gelegen, achterste deel van het bouwvolume zijn de living en een haardhoek gesitueerd.

Op de tweede verdieping bevindt zich achter de centraal geknikte schermgevel aan de straatzijde een 'solarium'. Daarna volgt de centraal gelegen vide die de binnentuinen van de gelijkvloerse en eerste verdieping van daglicht voorziet. Deze vide is aan drie zijden afgeboord door plantenbakken. Het solarium is vanaf de eerste verdieping toegankelijk via de extern aangebrachte, betonnen trappenpartij aan de zijgevel. Achteraan de woning bevinden zich de slaapkamers en een badkamer, ten noorden deels uitgebouwd boven de doorrit naar de achterliggende garageboxen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1963/LE/2801, 1965/LE/3224, 1967/LE/3569, 1968/LE/3693, 1968/LE/3714 en 1976/LE/4843.
  • DUBOIS M. 1988: Gentse architectuur van deze eeuw: een overzicht, in: DE KOONING M. (red.), Architectuur als Buur. Panorama van Gent en omstreken 1968-1988, Gent, 36-37.
  • DUBOIS M. 1996: De rijwoning. Een woningtype met een rijk verleden en een toekomst, Vlaanderen 45.1, 8-32.
  • S.N. 1971: Habitation. Hundelgemsesteenweg 502 à Ledeberg, Environnement 1971/3, 125-126.
  • S.N. 1988: Panorama. Rijwoningen, in: DE KOONING M. (red.), Architectuur als Buur. Panorama van Gent en omstreken 1968-1988, Gent, 111.
  • Informatie verkregen van architect Johan Baele (september 2014).

Auteurs: Depuydt, Katrijn