Classicistisch herenhuis

Beschrijving

Alleenstaand, classicistisch herenhuis, in kern daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw, doch mogelijk met anderhalve bouwlaag verhoogd in de 19de eeuw. Gelegen in een mooie tuin met enkele oude bomen en een hek aan de straatzijde.

Beschilderde baksteenbouw; zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (leien). Getoogde benedenvensters in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen en korte druiplijst; rechthoekige bovenvensters in kalkstenen omlijstingen. Licht uitspringende, éénlaagse bijgebouwen van twee traveeën aan weerszij tegen de zijgevels.

Losstaand dienstgebouw van beschilderde baksteen, uit de tweede helft van de 18de eeuw, bestaande uit twee delen: dwarsschuur en wagenhuis links, iets lagere stallingen rechts. Zadeldaken met Vlaamse pannen, afgewolfd aan de linkerzijde. Datering 1773 op de sluitsteen van de lage poort; hierboven een wapenschild met onleesbare tekst en datering 1667, en een gevelsteen met chronogram (1950), die naar onderhoudswerken verwijst.

Schuur met verankerde, kalkstenen korfboogpoort en wagenhuis met gelijkaardige, getoogde poort; de stallingen zijn voorzien van twee getoogde venstertjes in kalkstenen omlijsting met sluitsteen, een rechthoekig laadvenster in kalkstenen omlijsting en twee deurtjes, een rondboogvormig en een rechth. met afgeronde hoeken ingeschreven in een rechth. kalkstenen omlijsting met sluitsteen en uitgespaarde zwikken.