erfgoedobject

Baksteenoven

bouwkundig element
ID
217114
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217114

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Baksteenoven
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Baksteenoven
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gelegen op een westelijke heuvelflank in het gehucht Eiken, baksteenoven uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Ringoven van het type Hoffmann, in bedrijf tot 1982. Zeldzame getuige van de baksteennijverheid in de zuidoostelijke Vlaamse leemstreek.

Gebouwd op rechthoekige plattegrond, in de lange zijden tweemaal zeven inrijopeningen voor het in- en uitladen van de bakstenen in de ovenruimte. Ovenruimte met tongewelf, bekleed met hittebestendige tegels. Trekgaten zijn uitgespaard in het tongewelf. Aan de straatzijde, gietijzeren schoorsteen en restant van de oveninstallatie op een betonplaat. Aan de achterzijde, later toegevoegde goederenlift naar de opslagplaats bovenop de oven. De bakstenen bovenbouw van de oven is mogelijk een latere toevoeging ter vervanging van een skeletbouw. Aan de westzijde van de oven, overblijfsel van een houten aanbouw, mogelijk een droogloods en atelier.

Rondom de baksteenoven duiden abrupte hoogteverschillen de afgraving van de Eolische leem aan, over een oppervlakte van ongeveer 150 op 150 meter.


Auteurs: Debonne, Vincent
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Baksteenoven [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217114 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.