erfgoedobject

Restanten betonnen geschutsbedding

bouwkundig element
ID
217117
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217117

Juridische gevolgen

Beschrijving

Restanten van een betonnen geschutsbedding, met kenmerkende nissen. Gelegen in de strook duinen net ten noorden van de Duinenstraat, op ca. 150 meter ten westen van de Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinenkerk.

Historiek

Het is vooralsnog onduidelijk of de betonnen restanten uit de Eerste Wereldoorlog dan wel uit de Tweede Wereldoorlog stammen.

De betonnen bedding ligt in ieder geval exact op de locatie van de tweede linkse geschutsbedding van 'Batterij Cecilie' uit de Eerste Wereldoorlog. Deze batterij, genoemd naar de echtgenote van de Pruisische kroonprins, was schietklaar op 9 december 1914. Op 5 oktober 1916 werd de batterij zwaar onder vuur genomen, waardoor enkele bijkomende beschermingsmaatregelen dienden genomen te worden. In oktober 1918 werden alle munitiemagazijnen opgeblazen. De batterij omvatte vier stukken van 15cm S.K. L/45, die een reikwijdte hadden van 31 kilometer. De scheepskanonnen stonden opgesteld in halfronde geschutsbeddingen. De bepantsering werd in de loop van de oorlog verlengd. Bij deze batterij hoorden nog twee centrale munitiemagazijnen en munitieruimtes vooraan tussen de stukken geschut, evenals twee observatieposten, een bomvrije schuilplaats en verblijven voor manschappen en officieren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hier een batterij voor luchtafweergeschut, een zogenaamde 'FlaK' gevestigd van het 'Steunpunt Boelcke'. Deze batterij behoorde tot het 252ste bataljon (129ste FlaK Regiment, 16de FlaK Divisie) dat vanaf 1 februari 1943 verantwoordelijk was voor de haven van Oostende. 'Abteilung 252' telde vijf batterijen.

  • DESEYNE A. 2007: De kust bezet 1914-1918, Brugge, 154-155.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Restanten betonnen geschutsbedding [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217117 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.