Geschutsbedding Batterij Braunschweig

Beschrijving

De fontein in de tuin van Villa 'Maeger Scorre' bestaat uit de meest westelijke betonnen geschutsbedding van de batterij Braunschweig. Deze batterij uit de Eerste Wereldoorlog behoorde tot de 'Fernkampfgruppe Duinbergen' en was bedoeld als geschut tegen beschietingen vanop verre afstand. De batterij bestond uit vier stukken spoorweggeschut die werden geleverd in maart 1918. Het betrof meer bepaald geschut van het type 28cm S.K.L./40. Alle stukken werden via het normale spoor aangevoerd en gemonteerd op een centrale spil in een ronde betonnen bedding. Rondom elke bedding werden sparren aangeplant. De munitie werd in houten schuilplaatsen gestapeld op betonnen platformen, op gelijke hoogte van de spoorlijn. Van daaruit werd de munitie naar de stukken gebracht met een smalspoorlijn. Er was één centrale bunker die fungeerde als commandopost.

Eind augustus 1918 werden de stukken uit de batterij weggevoerd ten behoeve van een 'Sondernbatterie' in Frankrijk.

Auteurs: Decoodt, Hannelore