Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Montenaken
Straat Groenplaats
Locatie Groenplaats 6, 7, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve met uitzicht uit het midden van de 19de eeuw doch met oudere kern uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen, Vlaamse pannen en golfplaten), gelegen rondom het rechthoekig erf. Bij de verdeling der dienstgebouwen werd het erf door een lage muur in twee gesplitst. Ten westen, inrijpoort met duifhuis onder afgewolfd zadeldekje. Verankerde, kalkstenen korfboogpoort; een tweede, recente ingang geeft toegang tot de andere helft van het erf.

Woonhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw in de zuidvleugel (nok loodrecht op de straat); dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen boven een licht verhoogde begane grond. Rechthoekige muuropeningen in vlakke, kalkstenen omlijstingen. Een gedeelte van het oude woonhuis (tweede helft 18de eeuw) bleef bewaard in de drie traveeën, links van het huidige woonhuis; verhoogde begane grond met rechthoekige kelderdeur onder houten latei. Vensters in vlakke kalkstenen omlijsting, een houten zoldervenster en één rechthoekige, kalkstenen deur met geblokte posten, afgewerkt met Ionische kapiteeltjes en bereikbaar langs een kalkstenen steektrap. Links hiervan een stal met rechthoekige kalkstenen muuropeningen.

De noordvleugel omvat de stallingen; rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijstingen en een lage korfboogpoort met kalkstenen posten. Kalkstenen asemgaten in de buitengevels. Ten oosten, ruime, dubbele dwarsschuur, voorzien van twee verankerde, kalkstenen korfboogpoorten. Een laag bakstenen korfboogpoortje vormt de toegang tot het oorspronkelijk wagenhuis of de doorgang naar de velden.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Groenplaats

Groenplaats (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.