Geallieerde militaire post Abeele Aerodrome

Beschrijving

Gelegen in een weide achter, ten noordoosten van de hoeve Dodemanstraat 3, ten noorden van de Britse militaire begraafplaats 'Abeele Aerodrome Military Cemetery'.

Bunker, vermoedelijk van Britse makelij, opgetrokken nabij het vliegveld 'Abeele Aerodrome'.

Dit vliegveld was tot in maart 1918 onophoudelijk in gebruik. Rondom de boerderij werden hangars en barakken opgetrokken aan de noordelijke zijde. Sommige officieren namen hun intrek in de boerderij. In en rond de meest zuidelijke hoeve werden vliegtuigen onderhouden, motoren getest enzovoort. De noord-zuidelijk georiënteerde weg (nu Dodemanstraat) die het vliegveld doormidden sneed, werd gebruikt voor het parkeren van toestellen. Aanvankelijk werd het volledig zuidelijke deel van het vliegveld, zowel links als rechts van de Dodemanstraat, gebruikt als start- en landingsbaan, maar vanaf maart 1916 werd enkel het zuidwestelijke deel hiertoe gebruikt. Het vliegveld werd op 18 augustus 1917 gebombardeerd door vijandelijke vliegtuigen.

De bunker ligt ter hoogte van de boerderij en is wellicht opgetrokken als schuilplaats voor officieren en manschappen bij een vijandelijk bombardement.

Beschrijving

Bijna volledig ondergrondse betonnen militaire constructie. Het beton is voor zover zichtbaar aan de buitenzijde gegoten tegen een houten bekisting.

Toegang aan zuidwestelijke zijde, bestaande uit naar verluidt trappen en een gang, die op zijn beurt uitgeeft op twee ruimtes, onder gebogen gegolfd plaatijzer.

• O’CONNOR M. 2002: Vliegvelden en luchthelden, Slagveld België 9, Erpe-Mere, 44-53.

Auteurs: Decoodt, Hannelore