erfgoedobject

Duitse constructie betonblokken Strooienhaan

bouwkundig element
ID: 217126   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217126

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen op het erf van de hoeve en herberg 'Strooienhaan', ten westen van de Brugse Steenweg, net ten zuiden van de Noordede, net ten noorden van de kruising met de Oostendse Steenweg.

Historiek

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de hoeve met herberg 'Strooienhaan' ingenomen door Duitse militairen. In en rond de hoeve wordt het 'WN Schill' uitgebouwd. Dit weerstandsnest behoorde tot de tweede linie en was bedoeld ter verdediging van het kruispunt aan de Brugse steenweg. Het weerstandsnest bestond uit één (nu verdwenen) manschappenbunker, 'Regelbau 621 Neu' en diverse veldposities. De functie van deze militaire post is niet gekend.

Beschrijving

Militaire post, opgetrokken uit kleine betonblokken. De constructie heeft een rechthoekig grondplan. Op het dak, dat lichtjes afhelt naar westelijke zijde, staat nog een kleinere rechthoekige constructie, waaruit een ijzeren buis steekt. Binnenin is de constructie onderverdeeld in drie ruimtes.

  • Simon Stevinstichting vzw, Werkgroep Moderne Fortificatie, Dossier Belgische kust: Atlantikwall bunkers, 2002.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2014


Relaties

  • Is deel van
    Hoeve met herberg Strooienhaan

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Duitse constructie betonblokken Strooienhaan [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217126 (Geraadpleegd op 29-11-2020)