Hardstenen zuil, overblijfsel van pomp of schandpaal

Beschrijving

Blauwhardstenen zuil, gelegen aan de oostzijde van de straat die aan het Astridpark grenst. De zuil zou deel uitgemaakt hebben van een classicistische pompconstructie, oorspronkelijk gelegen op het kruispunt Boomgaardstraat/Burchtstraat. Na restauratie aan het begin van de 20ste eeuw werd ze overgebracht naar het centrale grasperk van de Kloosterplaats. Dat de zuil de Eerste Wereldoorlog overleefde, is uitzonderlijk voor de zwaar vernietigde binnenstad. Na de oorlog werd hij vermoedelijk niet verplaatst, maar kwam door het niet heraanleggen van de Kloosterplaats, perifeer aan de parkrand te liggen.

Veelhoekige, bredere basis van twee treden. Boven de dito sokkel is de gecanneleerde zuilschacht opgesteld. Gezien deze typologie valt het niet uit te sluiten dat de zuil geen deel uitmaakte van een pomp, maar als schandpaal fungeerde. Tegen de schacht is op een kleine sokkel een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind geplaatst, met inscriptie "Wees gegroet Maria, 1944".

• DENDOOVEN D. & DEWILDE J. 1999: De Wederopbouw in Ieper. Een wandeling, Sint-Niklaas, 18.

Auteurs: Vanneste, Pol