Eclectische stadswoning

Beschrijving

In 1895 ontwierp architect Frans Janssens deze eenvoudige stadswoning voor O. Van Eller, een klerk die al in Zurenborg woonde in de Nottebohmstraat 8. In tegenstelling tot de meeste bouwheren, koos Eller niet voor een witte neoclassicistische lijstgevel. De eenvoudige lijstgevel kreeg een eclectisch parement, met invloeden uit de traditionele bak- en zandsteenstijl, aangevuld met neoclassicistische decoratieve elementen. Typerend voor het straatbeeld in Zurenborg is net deze afwisselende, speelse combinatie van witgeschilderde neoclassicistische lijstgevels met kleurrijke bakstenen gevels in neorenaissance, art nouveau of eclectische stijl.

De rijwoning telt twee bouwlagen en twee traveeën, onder een aangepast mansardedak. De lijstgevel kreeg een rood bakstenen parement met natuurstenen speklagen. Op de begane grond een deur en een breed venster; de verdieping heeft één breed centraal venster en is door pilasters begrensd. Deze onregelmatige indeling heeft de bedoeling af te wijken van de standaard neoclassicistische gevels die op elke bouwlaag dezelfde indeling hebben. Het schrijnwerk van de vensters is vervangen, maar volgt de originele indeling; de deur met bovenlicht is bewaard.

De muuropeningen zijn segmentbogig en zijn versierd met een bakstenen rollaag met natuurstenen hoek- en sluitstenen in neoclassicistische stijl. Ook witte natuursteen voor de brede puilijst, voor een vlakke fries onder de kroonlijst en voor lekdrempel en borstwering van het bovenvenster. De hoge blauwe hardstenen sokkel met keldervenster wijst op het gebruik van het souterrain als keuken.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 420.