Eclectisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Generaal Capiaumontstraat
Locatie Generaal Capiaumontstraat 5, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis, gerealiseerd rond 1906 door aannemer J. Forton. Hij was vermoedelijk de broer van architect André Forton, die in de Generaal Capiaumontstraat op nummer 7 woonde, een woning die voor nieuwbouw is gesloopt. Mogelijk is het burgerhuis op nummer 5 de eigen woning van aannemer J. Forton: gezien het rijkelijke gebruik van natuursteen voor de gevel is dit een goed visitekaartje.

Burgerhuis van drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën. De lijstgevel kreeg een parement van witte natuursteen, op een plint van blauwe hardsteen. De houten kroonlijst op klossen kreeg een aparte uitwerking boven de smalle deurtravee, met een gebogen fronton op modillons. Begane grond met rondbogige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen met versierde sluitstenen. Brede deur met bovenlicht en bewaard schrijnwerk. Drie gekoppelde vensters met versierde tussenstijlen. Op de verdieping wordt deze indeling herhaald, zij het met rechthoekige muuropeningen. Op de eerste verdieping zijn ze bekroond met waterlijsten in de vorm van gebogen frontons; in de deurtravee een venster in omlijsting met oren, in de brede venstertravee een drielicht met breed balkon en ronde tussenzuilen. Op de bovenverdieping eenvoudig, zonder omlijsting. Het schrijnwerk is grotendeels bewaard, met uitzondering van de bovenvensters. Smeedwerk in het natuurstenen balkon verwerkt.

  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 6.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Generaal Capiaumontstraat

Generaal Capiaumontstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.