erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
217143
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217143

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis, gerealiseerd rond 1906 door aannemer J. Forton. Hij was vermoedelijk de broer van architect André Forton, die in de Generaal Capiaumontstraat op nummer 7 woonde, een woning die voor nieuwbouw is gesloopt. Mogelijk is het burgerhuis op nummer 5 de eigen woning van aannemer J. Forton: gezien het rijkelijke gebruik van natuursteen voor de gevel is dit een goed visitekaartje.

Burgerhuis van drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën. De lijstgevel kreeg een parement van witte natuursteen, op een plint van blauwe hardsteen. De houten kroonlijst op klossen kreeg een aparte uitwerking boven de smalle deurtravee, met een gebogen fronton op modillons. Begane grond met rondbogige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen met versierde sluitstenen. Brede deur met bovenlicht en bewaard schrijnwerk. Drie gekoppelde vensters met versierde tussenstijlen. Op de verdieping wordt deze indeling herhaald, zij het met rechthoekige muuropeningen. Op de eerste verdieping zijn ze bekroond met waterlijsten in de vorm van gebogen frontons; in de deurtravee een venster in omlijsting met oren, in de brede venstertravee een drielicht met breed balkon en ronde tussenzuilen. Op de bovenverdieping eenvoudig, zonder omlijsting. Het schrijnwerk is grotendeels bewaard, met uitzondering van de bovenvensters. Smeedwerk in het natuurstenen balkon verwerkt.

  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 6.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2014


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217143 (Geraadpleegd op 04-03-2021)