erfgoedobject

Atelier en woning van beeldhouwer Eduard Deckers

bouwkundig element
ID
217148
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217148

Juridische gevolgen

Beschrijving

Beeldhouwer Edward Deckers verhuisde rond 1910 zijn woning en atelier van de Rijnpoortvest in Antwerpen naar de nieuwe wijk Zurenborg, die toen populair was bij kunstenaars. Wellicht tekende hij zelf het eclectische ontwerp voor zijn nieuwe woning; er is geen andere ontwerper vermeld in het bouwdossier.

De woning heeft drie bouwlagen onder een mansardedak en twee brede traveeën. De tweeledige lijstgevel, met een gedrukte eerste bouwlaag met natuurstenen parement en ruimte verdiepingen met bakstenen parement, vertaalt de dubbele functie van het pand. Op de begane grond zit rechts de inkomhal met trappenhuis naar de woning van de kunstenaar. Van hieruit is ook het kleine bureel links van de voordeur bereikbaar. In de linkertravee vormt de poort de toegang tot het atelier, dat de volledige breedte van de woning inneemt en voorzien is van een keuken (achter de trap rechts), een toilet en een trap die rechtstreeks naar de woonruimtes op de verdieping leidt.

Lage benedenverdieping uitgewerkt als sokkel van de woning. Hardstenen plint en natuurstenen parement met brede voegen. Rechthoekige muuropeningen: rechts de voordeur en links de poort met zijlichten; tussenin het venster van het bureel. Het schrijnwerk van de poort is vervangen; de rest is bewaard.

De bovengevel heeft een rood bakstenen parement, dat is bekroond met een houten kroonlijst op klossen en een natuurstenen fries met decoratieve elementen. De bel-etage kreeg twee grote rechthoekige deurvensters in natuurstenen omlijstingen en met smeedijzeren balkonleuningen. De twee bovenvensters zijn iets smaller, eveneens met natuurstenen omlijsting en met een smeedijzeren borstwering. Het leien mansardedak is verlicht door drie houten, segmentbogige dakvensters.

Al het schrijnwerk is bewaard, behalve de poort. Op de bel-etage vallen de ovale roedeverdelingen van de bovenlichten op.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 956 # 3075.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 11.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Atelier en woning van beeldhouwer Eduard Deckers [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217148 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.