Kunstenaarswoning Alfons Van Beurden

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Generaal Capiaumontstraat
Locatie Generaal Capiaumontstraat 25, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kunstenaarswoning Alfons Van Beurden

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beschrijving

Beeldhouwer Jan Baptist Kerckx liet in 1911 deze woning bouwen voor zijn dochter Maria Sylvia en haar echtgenoot, kunstenaar Alfons Van Beurden. Ontwerper van dienst was de schoonzoon van Kerckx en de broer van Alfons, architect John Van Beurden.

Twee jaar later liet Kerckx op het perceel rechts van deze woning, een tweede huis bouwen, dat ook door Van Beurden werd ontworpen en bedoeld was als woning en atelier voor de zoon van Kerckx, Karel-Jan, die net als zijn vader beeldhouwer was. John Van Beurden was de vaste architect van de familie Kerckx en realiseerde ook hun vakantiewoningen in Sint-Mariaburg.

De woning van Maria Kerckx en Alfons Van Beurden is een burgerhuis met een hele klassieke, sobere uitstraling, gebaseerd op de 19de-eeuwse standaarden. Het huis heeft drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak en heeft een bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische lijstgevel. Alle standaardkenmerken van een neoclassicistische burgerhuis zijn aanwezig en goed bewaard: hardstenen plint met betraliede keldervensters, houten kroonlijst op klossen, imitatievoegen op de begane grond, kordonlijsten, rechthoekige muuropeningen die heel regelmatig in de gevel zijn geplaatst. Sobere, maar verzorgde stucdecoratie: guirlandes rond de voordeur en lijsten tussen de verdiepingen, versierde borstweringen. Het bovenlicht van de voordeur kreeg fijn smeedwerk, dat herhaald wordt in de keldergaten. Origineel schrijnwerk is bewaard, guillotinevensters op de begane grond en T-vensters boven, voorzien van kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 956 # 3150.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 12.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Generaal Capiaumontstraat

Generaal Capiaumontstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.