Vierkantshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vierkantshoeve

Beschrijving

Ruime vierkanthoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom de rechthoekige binnenplaats. Gaaf bewaard uitzicht en mooi volumespel.

Ten westen, inrijpoort met duifhuis, geflankeerd door lagere stallen en gedateerd 1873 door middel van gesinterde baksteen in de voorgevel. Korfboogvormige, bakstenen inrijpoort op kalkstenen posten, voorzien van een sterk inspringend en zeer breed, kwarthol profiel. De stallingen hebben lage, grotendeels gekoppelde deurtjes in vlakke, kalkstenen omlijsting.

Boerenhuis ten zuiden van het erf (nok moodrecht op de straat), drie traveeën en twee bouwlagen op een licht verhoogde begane grond met kalkstenen keldergaten. Rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijstingen; geometrische tracering in het bovenlicht. zelfde patroon als in nummer 8. Identiek opgevatte achtergevel. Aan weerszij, lagere bijbouwen met gelijkaardige muuropeningen.

De oostvleugel omvat stallen, voorzien van rechthoekige muuropeningen in vlakke, kalkstenen omlijstingen en een korfboogvormige bakstenen poort op kalkstenen posten als doorgang naar de velden; dit gedeelte zou naar verluidt dateren van 1869. Ruime dwarsschuur met wagenhuis ten noorden van het erf, door middel van uitstekende baksteenkoppen gedateerd 1876. Twee korfboogvormige bakstenen poorten met kalkstenen posten.