erfgoedobject

Rentenierswoning in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID: 217150   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217150

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1911 dient architect Eduard Van Not een bouwdossier in voor de bouw van een rentenierswoning in beaux-artsstijl voor G. Callens, wonende in Borgerhout in de Sergeyselsstraat 8.

Het is een woning van het enkelhuistype, met een smalle deurtravee links en een brede venstertravee rechts. Het huis heeft drie bouwlagen op een hoog souterrain, waarin oorspronkelijk de keuken en dienstruimtes waren ondergebracht, en later de garage.

De lijstgevel heeft een hoge hardstenen plint en een houten kroonlijst op klossen. De natuurstenen bekleding van de gevel is net als de smeedijzeren balkonleuning, de zuilen, het gebogen fronton en de entablementen boven de muuropeningen, een element dat typisch is voor de op de Franse bouwstijlen geïnspireerde beaux-artsstijl. Architect Van Not, wiens loopbaan kort na 1900 van start ging, realiseerde tientallen burgerhuizen in deze stijl.

Afwisselende grootte en afwerking van de muuropeningen. Op de eerste en tweede bouwlaag rechthoekige muuropeningen, bekroond door entablementen. De voordeur heeft tevens een rond bovenlicht onder gebogen fronton. Het deurvenster op de tweede bouwlaag heeft een smeedijzeren balkonleuning, het entablement boven het deurvenster rust op twee ronde zuilen. De bovenvensters zijn rondbogig, eveneens onder entablementen.

Het fijne schrijnwerk van vensters en deur is bewaard en vertoont in de sierlijke belijning van de roedeverdeling duidelijke invloed van de art nouveau. We vermelden ook het decoratieve smeedijzer dat in dezelfde stijl in de voordeur is verwerkt.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 956 # 3156.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 13.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Rentenierswoning in beaux-artsstijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217150 (Geraadpleegd op 20-02-2020)