Woning van beeldhouwer Karel-Jan Kerckx

Beschrijving

Beeldhouwer Jan Baptist Kerckx liet deze woning in 1913 bouwen voor zijn zoon Karel-Jan, die eveneens beeldhouwer was. Ontwerper van dienst was de schoonzoon van Kerckx, architect John Van Beurden.

Twee jaar eerder liet Kerckx op het perceel links van deze woning al een woning bouwen voor zijn dochter Maria Sylvia, die gehuwd was met schilder Alfons Van Beurden, broer van de architect. John Van Beurden was de vaste architect van de familie Kerckx en realiseerde ook hun vakantiewoningen in Sint-Mariaburg.

De woning voor Karel-Jan Kerckx kreeg een veel opvallender en rijker uitgewerkte gevel dan de naastgelegen woning van zijn schoonbroer. Hier werd gekozen voor de beaux-artsstijl, die teruggrijpt naar de Franse stijlen en gekenmerkt wordt door het natuurstenen parement, het sierlijke smeedwerk in de deur en de keldergaten en de grote medaillons met chutes onder de kroonlijst.

De woning heeft drie bouwlagen en drie traveeën, onder een mansardedak. Hardstenen plint met keldergaten en voetenschraper. Houten kroonlijst op klossen, waaronder een geprofileerde fries. De eerste bouwlaag is laag, en is uitgewerkt als sokkel voor de woning. De rechthoekige voordeur en de twee dito vensters zijn niet omlijst. De bel-etage trekt door de gevelbrede erker met vijflicht de aandacht. De erker is bekroond door de balustrade van het balkon op de derde bouwlaag, waar zich drie rondbogige deurvensters bevinden. Het houten schrijnwerk van de ramen is bewaard, en is gekenmerkt door fijne roedeverdeling van de bovenlichten.

De opbouw van de gevel vertaalt de indeling van de woning. Op de gedrukte, lage benedenverdieping zit vooraan, naast de inkomhal, een spreekkamer. Daarachter zit de grote, statige hal met bordestrap, die de volledige breedte van de woning inneemt. Achter deze traphal, aan de achterzijde van het huis, keuken en voorraadkamer. Op de eerste verdieping bevinden zich ontvangst- en woonruimtes, boven de slaapkamers en badkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 956 # 3659.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 14.