Eclectisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Generaal Capiaumontstraat
Locatie Generaal Capiaumontstraat 29, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

In 1911 liet M.F. Pallemaerts deze burgerwoning in eclectische stijl bouwen. Pallemaerts woonde op dat moment in de Callensstraat 19 in Antwerpen, en was "conducteur principal des Ponts et Chaussées". Er is geen ontwerper vermeld in het bouwdossier.

De woning heeft een klassieke enkelhuisindeling, met een smalle deurtravee rechts en een bredere venstertravee links. Drie bouwlagen onder een zadeldak, souterrain met opslagruimtes. De lijstgevel heeft een plint en een kordonlijst in blauwe hardsteen, een houten kroonlijst op klossen en modillons en een parement van witte baksteen. Het gebruik van die witte baksteen verwijst naar de toen populaire art nouveau, waar we dat gebruik vaak zien. De witte natuursteen voor omlijstingen van de muuropeningen in de vorm van hanenkammen, entablementen, omlijstingen met sluitsteen, is een kenmerk uit de beaux-artsstijl.

Op de begane grond een segmentbogige voordeur en een korfbogig drielicht, samen onder een natuurstenen lijst gevat. Op de tweede bouwlaag trekt de driezijdige houten erker, bekroond met smeedijzeren balkonleuning, de aandacht. Recht ervan, een rechthoekig venster met natuurstenen omlijsting. De bovenverdieping heeft twee rechthoekige vensters: een deurvenster met entablement en in de deurtravee een smal venster in natuurstenen omlijsting. Drie segmentbogige keldervensters met smeedijzeren tralies.

Het houtwerk van de erker, de kroonlijst, van de deur en de vensters, is in oorspronkelijke staat bewaard. Typerend is de kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 956 # 3155.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 16.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Generaal Capiaumontstraat

Generaal Capiaumontstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.