erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
217153
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217153

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

In 1911 liet M.F. Pallemaerts deze burgerwoning in eclectische stijl bouwen. Pallemaerts woonde op dat moment in de Callensstraat 19 in Antwerpen, en was "conducteur principal des Ponts et Chaussées". Er is geen ontwerper vermeld in het bouwdossier.

De woning heeft een klassieke enkelhuisindeling, met een smalle deurtravee rechts en een bredere venstertravee links. Drie bouwlagen onder een zadeldak, souterrain met opslagruimtes. De lijstgevel heeft een plint en een kordonlijst in blauwe hardsteen, een houten kroonlijst op klossen en modillons en een parement van witte baksteen. Het gebruik van die witte baksteen verwijst naar de toen populaire art nouveau, waar we dat gebruik vaak zien. De witte natuursteen voor omlijstingen van de muuropeningen in de vorm van hanenkammen, entablementen, omlijstingen met sluitsteen, is een kenmerk uit de beaux-artsstijl.

Op de begane grond een segmentbogige voordeur en een korfbogig drielicht, samen onder een natuurstenen lijst gevat. Op de tweede bouwlaag trekt de driezijdige houten erker, bekroond met smeedijzeren balkonleuning, de aandacht. Recht ervan, een rechthoekig venster met natuurstenen omlijsting. De bovenverdieping heeft twee rechthoekige vensters: een deurvenster met entablement en in de deurtravee een smal venster in natuurstenen omlijsting. Drie segmentbogige keldervensters met smeedijzeren tralies.

Het houtwerk van de erker, de kroonlijst, van de deur en de vensters, is in oorspronkelijke staat bewaard. Typerend is de kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 956 # 3155.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 16.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2014


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217153 (Geraadpleegd op 14-05-2021)