Eclectisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Generaal Capiaumontstraat
Locatie Generaal Capiaumontstraat 37, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

Charles Wuyts ontwierp deze eclectische burgerwoning in 1911 in opdracht van Catharina Verheyden de vrouw van Van Hombergen. Wuyts was huisarchitect van de Berchemse Bouwhandel, maar werkte hier rechtstreeks voor een privépersoon zonder tussenkomst van het bedrijf.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De gele bakstenen lijstgevel vertoont invloed van de art nouveau in het materiaalgebruik, in de vorm van het drielicht op de eerste verdieping en in de belijning van de houten roedeverdeling van de vensters. Hardstenen plint met twee keldergaten, houten kroonlijst op smalle modillons en versierd met een tandfries, hardstenen kordonlijst. Het gele parement is versierd met banden in rode en witte geglazuurde baksteen.

Klassieke indeling van de begane grond, met segmentbogige deur en twee vensters, voorzien van een rollaag met witte baksteen en natuurstenen sluit- en hoekstenen. Nadruk op de eerste verdieping, met een drielicht in art-nouveaustijl dat onder een brede, natuurstenen lijst is gevat, verdergezet in de tussenzuilen. Het natuurstenen balkon op consoles is versierd met smeedijzerwerk. Op de bovenverdieping drie smalle rondboogvensters met veelkleurige, doorlopende rollagen.

Het typerende begin-20ste-eeuwse houtwerk van de vensters, met fijne belijning van de houten roedeverdeling is bewaard. De voordeur is echter vervangen. De decoratieve panelen boven en onder de bovenvensters zijn beschadigd.

De woning heeft een klassieke enkelhuisindeling, met in de deurtravee de gang met trappenhuis, en in de venstertravee telkens een enfilade van twee kamers, met een lagere achterbouw. Op begane grond vooraan salon en eetkamer, keuken in aanbouw. Op de verdiepingen slaapkamers en achteraan, boven de keuken, de badkamer. Ook op de tweede verdieping werd een toilet voorzien.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 956 # 3209.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 24.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Generaal Capiaumontstraat

Generaal Capiaumontstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.