Bonaertshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bonaertshoeve

Beschrijving

Imposante gesloten hoeve met uitzicht uit het midden van de 19de eeuw, doch oudere kern (18de eeuw), zichtbaar in het woonhuis. Belangrijk element in een gaaf bewaard landschap.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), gelegen rondom het geplaveid erf.

Tennoordoosten, inrijpoort met duifhuis. Korfboogvormige, kalkstenen poort met een sterk inspringend en zeer breed kwarthol profiel van baksteen.

De zuidwestvleugel omvat het woongedeelte; boerenhuis van zes traveeën met kern uit de eerste helft van de 18de eeuw (benedenverdieping), in de tweede helft van de 19de eeuw over vijf traveeën met één bouwlaag verhoogd. Licht verhoogde begane grond met gecementeerde plint en kalkstenen kelderspleten. Oorspronkelijk kleine, rechthoekige kalkstenen vensters met sponningbeloop en luiken, zoals in de eerste travee, later vergroot; de bovenvensters zijn voorzien van bakstenen lateien en lekdrempels. Rechthoekige deur in vlakke kalkstenen omlijsting met neuten en kalkstenen tussendorpel. Zelfde opstand voor de achtergevel.

Ten noordoosten, aanleunend tegen de inrijpoort, stal en wagenhuis. Stal met rechthoekige, vlak omlijste kalkstenen muuropeningen. Lage, doch zeer brede bakstenen korfboogpoort met kalkstenen posten aan het karrehuis. Ten noordwesten, dwarsschuur, na brand heropgebouwd, in het begin van de 20ste eeuw. De zuidoostvleugel omvat stallingen, voorzien van rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijstingen en een recente poort.