Bonaertshoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Montenaken
Straat Haagstraat
Locatie Haagstraat 14, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Bonaertshoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Imposante gesloten hoeve met uitzicht uit het midden van de 19de eeuw, doch oudere kern (18de eeuw), zichtbaar in het woonhuis. Belangrijk element in een gaaf bewaard landschap.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), gelegen rondom het geplaveid erf.

Tennoordoosten, inrijpoort met duifhuis. Korfboogvormige, kalkstenen poort met een sterk inspringend en zeer breed kwarthol profiel van baksteen.

De zuidwestvleugel omvat het woongedeelte; boerenhuis van zes traveeën met kern uit de eerste helft van de 18de eeuw (benedenverdieping), in de tweede helft van de 19de eeuw over vijf traveeën met één bouwlaag verhoogd. Licht verhoogde begane grond met gecementeerde plint en kalkstenen kelderspleten. Oorspronkelijk kleine, rechthoekige kalkstenen vensters met sponningbeloop en luiken, zoals in de eerste travee, later vergroot; de bovenvensters zijn voorzien van bakstenen lateien en lekdrempels. Rechthoekige deur in vlakke kalkstenen omlijsting met neuten en kalkstenen tussendorpel. Zelfde opstand voor de achtergevel.

Ten noordoosten, aanleunend tegen de inrijpoort, stal en wagenhuis. Stal met rechthoekige, vlak omlijste kalkstenen muuropeningen. Lage, doch zeer brede bakstenen korfboogpoort met kalkstenen posten aan het karrehuis. Ten noordwesten, dwarsschuur, na brand heropgebouwd, in het begin van de 20ste eeuw. De zuidoostvleugel omvat stallingen, voorzien van rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijstingen en een recente poort.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Montenaken

Montenaken (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.