erfgoedobject

Bonaertshoeve

bouwkundig element
ID
21716
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21716

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bonaertshoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Imposante gesloten hoeve met uitzicht uit het midden van de 19de eeuw, doch oudere kern (18de eeuw), zichtbaar in het woonhuis. Belangrijk element in een gaaf bewaard landschap.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), gelegen rondom het geplaveid erf.

Tennoordoosten, inrijpoort met duifhuis. Korfboogvormige, kalkstenen poort met een sterk inspringend en zeer breed kwarthol profiel van baksteen.

De zuidwestvleugel omvat het woongedeelte; boerenhuis van zes traveeën met kern uit de eerste helft van de 18de eeuw (benedenverdieping), in de tweede helft van de 19de eeuw over vijf traveeën met één bouwlaag verhoogd. Licht verhoogde begane grond met gecementeerde plint en kalkstenen kelderspleten. Oorspronkelijk kleine, rechthoekige kalkstenen vensters met sponningbeloop en luiken, zoals in de eerste travee, later vergroot; de bovenvensters zijn voorzien van bakstenen lateien en lekdrempels. Rechthoekige deur in vlakke kalkstenen omlijsting met neuten en kalkstenen tussendorpel. Zelfde opstand voor de achtergevel.

Ten noordoosten, aanleunend tegen de inrijpoort, stal en wagenhuis. Stal met rechthoekige, vlak omlijste kalkstenen muuropeningen. Lage, doch zeer brede bakstenen korfboogpoort met kalkstenen posten aan het karrehuis. Ten noordwesten, dwarsschuur, na brand heropgebouwd, in het begin van de 20ste eeuw. De zuidoostvleugel omvat stallingen, voorzien van rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijstingen en een recente poort.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Bonaertshoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21716 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.