erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 217160   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217160

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

Deze eclectische burgerwoning werd in 1913 ontworpen door bouwkundige François Verschuerene in opdracht van H. Painparé, toen wonende op het Zuid in de Kasteelstraat 55.

Het is een ruime woning van drie en een halve bouwlaag en drie traveeën, die in haar onregelmatige indeling van de gevel en in het materiaalgebruik verwijst naar de art nouveau. Ook de lage, als sokkel uitgebouwde begane grond, vermoedelijk bedoeld voor nuts- en ontvangstruimtes, is een eigentijds, typisch begin-20ste-eeuws gegeven.

De lijstgevel heeft een parement van witte baksteen, met banden in zwarte geglazuurde baksteen. Gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, voor de puilijst boven de lage eerste bouwlijst en voor de bekroning van de voordeur met onder meer fronton. Op de eerste twee bouwlagen, segmentboogvensters met rollagen in geglazuurde zwart-witte baksteen. Derde en vierde bouwlaag verdeeld in twee ongelijke traveeën, met in de brede travee een (aangepaste) houten erker. Schrijnwerk van de vensters is vernieuwd in PVC.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 956 # 3667.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 27.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217160 (Geraadpleegd op 31-05-2020)