erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 217161   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217161

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

Burgerhuis ontworpen in 1913 door architect Louis Hendrikx voor weduwe J. Van Celst uit de Kipdorpvest 40 in Antwerpen. De woning is getekend in een zeer eenvoudige, eclectische bouwstijl, wat het oeuvre van Hendrikx typeert. Hij legde zich vooral toe op particuliere burgerhuizen in de nieuwe wijken die begin 20ste eeuw werden volgebouwd, bijvoorbeeld het Zuid en Zurenborg. De meeste huizen die hij tekende, hadden een lijstgevel in gele of rode baksteen, soms met een lichte art-nouveautoets in decoratie of vorm van de muuropeningen. Deze woning is hier een voorbeeld van.

Het pand telt drie bouwlagen en drie travee├źn, met een rode bakstenen lijstgevel op hardstenen plint en met een houten kroonlijst op slanke modillons. Korfbogige muuropeningen, een vorm die herhaald wordt in de gebogen fries onder de kroonlijst. Elke muuropening is op een subtiele manier versierd met een zwarte bakstenen lijst, eindigend op natuurstenen hoekstenen. Op de begane grond klassieke indeling met een deur en twee vensters, op de eerste verdieping een breed venster, boven drie vensters. Typerend is het (deels verdwenen) houtwerk met kleine roedeverdeling. Ook de deur is niet origineel.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 956 # 3658.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 28.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217161 (Geraadpleegd op 16-10-2019)