Neoclassicistisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Generaal Van Merlenstraat
Locatie Generaal Van Merlenstraat 3, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Aan het westelijke uiteinde van de Generaal Van Merlenstraat, tegen de spoorweg aan, staat een half vrijstaande neoclassicistische burgerwoning die rond 1901 werd gebouwd voor weduwe Opdebeeck, die woonde in de Vestingstraat 314 in Berchem.

Het vrij brede perceel laat een woning van vier traveeën toe, met twee bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel kreeg een neoclassicistische indeling en afwerking volgens de standaarden die sinds het derde kwart van de 19de eeuw in Antwerpen werden gevolgd. Houten kroonlijst op klossen, waaronder een fries die de klossen visueel verlengt. Blauwe hardstenen plint met keldergaten. Bepleisterd en witgeschilderd parement, waarbij de twee linker traveeën als risaliet zijn uitgewerkt. Imitatievoegen op de begane grond, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen, op de verdieping in geprofileerde omlijsting met oren en sluitstenen. In de tweede travee zit de brede voordeur, bekroond door een entablement waarop een houten erker rust. Schrijnwerk van kroonlijst, voordeur en erker zijn bewaard; het schrijnwerk van de ramen werd aangepast voor dubbele beglazing.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 546.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 30.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Generaal Van Merlenstraat

Generaal Van Merlenstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.