erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
217163
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217163

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Aan het westelijke uiteinde van de Generaal Van Merlenstraat, tegen de spoorweg aan, staat een half vrijstaande neoclassicistische burgerwoning die rond 1901 werd gebouwd voor weduwe Opdebeeck, die woonde in de Vestingstraat 314 in Berchem.

Het vrij brede perceel laat een woning van vier traveeën toe, met twee bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel kreeg een neoclassicistische indeling en afwerking volgens de standaarden die sinds het derde kwart van de 19de eeuw in Antwerpen werden gevolgd. Houten kroonlijst op klossen, waaronder een fries die de klossen visueel verlengt. Blauwe hardstenen plint met keldergaten. Bepleisterd en witgeschilderd parement, waarbij de twee linker traveeën als risaliet zijn uitgewerkt. Imitatievoegen op de begane grond, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen, op de verdieping in geprofileerde omlijsting met oren en sluitstenen. In de tweede travee zit de brede voordeur, bekroond door een entablement waarop een houten erker rust. Schrijnwerk van kroonlijst, voordeur en erker zijn bewaard; het schrijnwerk van de ramen werd aangepast voor dubbele beglazing.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 546.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 30.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217163 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.