erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 217163   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217163

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

Aan het westelijke uiteinde van de Generaal Van Merlenstraat, tegen de spoorweg aan, staat een half vrijstaande neoclassicistische burgerwoning die rond 1901 werd gebouwd voor weduwe Opdebeeck, die woonde in de Vestingstraat 314 in Berchem.

Het vrij brede perceel laat een woning van vier traveeën toe, met twee bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel kreeg een neoclassicistische indeling en afwerking volgens de standaarden die sinds het derde kwart van de 19de eeuw in Antwerpen werden gevolgd. Houten kroonlijst op klossen, waaronder een fries die de klossen visueel verlengt. Blauwe hardstenen plint met keldergaten. Bepleisterd en witgeschilderd parement, waarbij de twee linker traveeën als risaliet zijn uitgewerkt. Imitatievoegen op de begane grond, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen, op de verdieping in geprofileerde omlijsting met oren en sluitstenen. In de tweede travee zit de brede voordeur, bekroond door een entablement waarop een houten erker rust. Schrijnwerk van kroonlijst, voordeur en erker zijn bewaard; het schrijnwerk van de ramen werd aangepast voor dubbele beglazing.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 546.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 30.

Bron     : -
Auteurs : Hooft, Elise
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217163 (Geraadpleegd op 27-05-2019)