Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

De Naamloze Bouwmaatschappij Vooruitzicht, een bouwmaatschappij die zeer actief was in Zurenborg, bouwde dit eenvoudige eclectische burgerhuis rond 1909.

De woning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Klassieke horizontale ritmering van de gevel door hardstenen plint, houten kroonlijst op klossen, kordonlijst en doorlopende onderdorpels. Het bakstenen parement met kleurrijke banden is overschilderd. Dit veelkleurige materiaalgebruik, zorgde samen met de rondbogige muuropeningen op de begane grond voor een eclectische toets. De rondbogige deur en benedenvensters zijn samen onder een doorlopende bakstenen boogfries gevat. Op de twee verdiepingen telkens twee segmentboogvensters; twee verdiepingen zijn door kolossale pilasters geflankeerd. Het schrijnwerk van kroonlijst en vensters is bewaard, de voordeur is nieuw.

De woning kent een klassieke enkelhuisopdeling: rechts een gang met trappenhuis en links een enfilade van salon een eetkamer, met in de achterbouw keuken, washuis en wc. Op de verdiepingen zijn slaapkamers voorzien.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 679.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 39.