Twee identieke burgerhuizen

Deelgemeente Berchem
Straat Generaal Van Merlenstraat
Locatie Generaal Van Merlenstraat 15-17, Antwerpen (Antwerpen)

• Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Beschrijving

Deze twee identieke, spiegelend gebouwde burgerhuizen zijn gebouwd voor Oscar Pittoors, die woonde in de Lovelingstraat 54. De Berchemse bouwmeester A. Roosen tekende de plannen in 1904. Het gaat om twee huizen van twee bouwlagen en twee traveeën onder een leien mansardedak met telkens een centraal dakvenster met fronton en twee oeils-de-boeuf. Bij 17 zijn deze ronde zoldervensters verdwenen.

De lijstgevel kreeg een klassieke indeling, met houten kroonlijst op modillons, hardstenen plint, kordonlijst en doorlopende onderdorpels. Het gebruik van gele baksteen voor het parement voegt een eclectisch element aan het neoklassieke ontwerp toe, net als de tegeltableaus onder de kroonlijst. Rechthoekige deur en vensters, waarin het originele schrijnwerk is bewaard, met guillotineramen op de begane grond en T-vensters boven. De voordeur is een dubbele deur, deels beglaasd en met sierlijk traliewerk, voorzien van een bovenlicht. Het aparte, geometrische smeedwerk wordt herhaald in de borstwering van het centrale bovenvenster.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 1878.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 40-41.