erfgoedobject

Ensemble van J. Ketelair

bouwkundig element
ID: 217170   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217170

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ensemble van J. Ketelair
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

Eclectisch ensemble van drie burgerhuizen, gebouwd rond 1909 voor eigen rekening van bouwmeester J. Ketelair, wonende in de Pioensteeg 27 in Antwerpen. Dergelijke kleinschalige reeksbouw vormt de basis van de bebouwing in Zurenborg, zowel op initiatief van actieve projectontwikkelaars als door kleinere investeerders zoals deze bouwmeester.

Het gaat om drie woningen van drie bouwlagen en drie traveeën onder platte daken. De lijstgevels hebben parementen bestaande uit een combinatie van geglazuurde baksteen en witte natuursteen. Houten kroonlijsten, blauwe hardstenen plinten, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels vormen de klassieke horizontale ritmering van de gevel. Regelmatige plaatsing van de muuropeningen in de traveeën, met centraal een balkon met balustrade op de eerste verdieping.

Typisch voor dergelijke reeksen van drie woningen, is de iets grotere kroonlijsthoogte van de middelste woning (20), waarvan de gevel ook iets anders is uitgewerkt dan de twee flankerende woningen, namelijk met rechthoekige muuropeningen, gebogen fronton boven het centrale deurvenster, natuurstenen parement op de begane grond en witte geglazuurde baksteen voor de verdiepingen en velden met natuurstenen reliëfornamenten onder de kroonlijst. De twee flankerende woningen zijn bijna identiek, maar wijken af in de detaillering van de bovenvensters. Deze twee woningen hebben segmentbogige muuropeningen, lange modillons onder de kroonlijst.

Het schrijnwerk van ramen en deuren is deels bewaard. Bij nummers 20 en 22 zijn benedenvensters en deuren authentiek.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 906.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 42, 44, 46.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Ensemble van J. Ketelair [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217170 (Geraadpleegd op 15-10-2019)