Eclectische meergezinswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Generaal Van Merlenstraat
Locatie Generaal Van Merlenstraat 19, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectische meergezinswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In 1926 ontwierp architect H. Janssens een opbrengstwoning voor eigen rekening op Zurenborg, in een eclectische stijl. Hij gebruikt daarvoor een gevelontwerp dat hij al eerder toepaste bij een aantal woningen voor de Eerste Wereldoorlog, bijvoorbeeld voor de woning voor William Lydcotte op de Jan Van Rijswijcklaan.

De woning telt twee ongelijke traveeën en vier bouwlagen onder plat dak, waarvan de bovenverdieping boven de geprofileerde kroonlijst is geplaatst. De lijstgevel heeft een parement van rode baksteen, met rijkelijke toepassing van natuursteen voor puilijst, fries onder de kroonlijst, erker en omlijstingen van de rechthoekige vensters op de verdiepingen. De chutes, de natuursteen en het gebruik van smeedijzer zijn elementen die hij ontleende aan de beaux-artsstijl. De strakke opbouw van de gevel en de geometrische vorm van het smeedwerk van de balkonleuning en bij de garagepoort en de voordeur, komen uit de art deco en maken deze eclectische gevel eigentijds.

De gevelcompositie legt de klemtoon op de brede linkertravee die als risaliet is uitgewerkt, geaccentueerd door twee chutes onder de kroonlijst. Opmerkelijk lage begane grond die fungeert als sokkel voor het pand, afgezoomd met een puilijst en met lage plint in blauwe hardsteen. Rechts de voordeur, links de garagepoort, geflankeerd door twee kleine venstertjes. De tweede bouwlaag wordt gemarkeerd door een driezijdige erker, waarop een balkon. Het schrijnwerk van de vensters op de verdiepingen is vervangen, de rest van het hout- en smeedijzerwerk is authentiek.

De plattegrond volgt de typologie van de bel-etagewoning, maar is opgesplitst in twee wooneenheden, namelijk eerste en tweede bouwlaag samen en derde en vierde bouwlaag. en wordt over de volledige breedte opgedeeld door een centrale traphal met bovenlicht. Volgens de bouwplannen omvat de begane grond de vestibule, een garage, een was-, wijn-, kolen- en provisiekelder. Op de bel-etage neemt de eetkamer de straatzijde in, en het salon met flankerende “office” de tuinzijde, en de keuken en het toilet in de achterbouw.

De tweede verdieping, waar het tweede appartement begint, biedt volgens de plannen uit 1926 ruimte aan een slaapkamer met aansluitend toilet, een eetkamer en een keuken in de aanbouw. Op de bovenverdieping, een badkamer, toilet en drie slaapkamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 8014.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 43.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Generaal Van Merlenstraat

Generaal Van Merlenstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.