Architectenwoning Alfons Van Braekel

Beschrijving

In 1927 ontwierp architect Alfons Van Braekel een eigen woning op Zurenborg, in een sobere art-decostijl. Opmerkelijk is dat hij een "dubbele woning" tekende, waarbij de tweede verdieping een apart te verhuren wooneenheid vormt, met een aparte voordeur rechts.

De woning telt drie bouwlagen en drie traveeën onder een plat dak. De lijstgevel is op de eerste bouwlaag bekleed met blauwe hardsteen, beëindigd door een strook witte natuursteen. Het parement op de verdiepingen is van rode baksteen.

De eerste bouwlaag vertaalt de opdeling van het pand in twee woningen, met links de deur voor de woning van de architect op de eerste en tweede bouwlaag, en rechts de deur met het trappenhuis dat naar het appartement op de derde bouwlaag leidt. De hoge hardstenen plint is met zorg vormgegeven, met getrapte decoratieve elementen als omlijsting van de beide voordeuren. De witte natuurstenen strook kreeg een geribbeld motief en eindigt in een smalle puilijst.

De tweede bouwlaag wordt geaccentueerd door een driezijdige erker in de centrale travee, gekoppeld met de twee flankerende vensters door de doorlopende natuurstenen kozijnen en onder- en bovendorpels. Op de bovenverdieping zijn de vensters gekoppeld tot een vierlicht in natuurstenen omlijsting. Opmerkelijk element is de beglaasde luifel boven dit vensterregister. De twee verdiepingen zijn samen in een verdiept muurveld gevat, afgezoomd door twee vlakke pilasters die boven de kroonlijst uitsteken.

Alle details van deze woning zijn gaaf bewaard. Belangrijk voor de ritmering van de gevel is het houten schrijnwerk van de vensters, met roedeverdelingen. De twee voordeuren zijn deels beglaasd en voorzien van geometrisch smeedijzerwerk in art-decostijl, en een bovenlicht met roedeverdeling. Naast de linker deur een koperen bord met naam en titulatuur van de architect.

De woning heeft een vrij klassieke plattegrond, waarbij vastgehouden wordt aan de gestandaardiseerde 19de-eeuwse enkelhuisindeling, met aan een zijde de gang met trappenhuis en tegen de andere zijmuur een enfilade van een drietal kamers. De woning is volledig onderkelderd, met onder meer een ruimte voor de verwarming. Op de begane grond links de gang met trappenhuis, met daarachter de keuken. Rechts een enfilade van bureel, eetkamer en salon. Naast het bureel zit het smalle trappenhuis naar de tweede verdieping. De eerste verdieping wordt ingenomen door vier slaapkamers, een centraal ingeplande badkamer en een kabinet. Op de bovenverdieping een appartement met vooraan twee slaapkamers, een centrale ruime hal waaraan eetkamer, salon en keuken grenzen, met achteraan een klein terras.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 9072.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 45.