Appartementsgebouw in sobere art-decostijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Generaal Van Merlenstraat
Locatie Generaal Van Merlenstraat 23, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Appartementsgebouw in sobere art-decostijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dit appartementsgebouw in sobere art-decostijl werd rond 1927 gebouwd voor F. Nyssen-Buts, wonende in de Kruikstraat 26 in Antwerpen. Het ontwerp werd getekend door bouwmeester Hendrik Van Leemputten.

Dit opbrengsteigendom telt drie traveeën en vier bouwlagen onder platte bedaking. Op elke bouwlaag is een klein appartement ondergebracht. De lijstgevel heeft een parement van geelbruine baksteen, op een lage hardstenen plint en beëindigd met een brede kroonlijst, die als een pui de bovenverdieping overschaduwt.

De begane grond is uitgewerkt als sokkel, met centraal een in strak patroon betralied venster, geflankeerd door twee rechthoekige poorten. De tweede en derde bouwlaag zijn uitgewerkt als een grote, massieve bakstenen erker, met natuurstenen banden. Op elke bouwlaag een centraal breed venster en twee flankerende smalle vensters, allemaal rechthoekig. De erker is bekroond door een balkon voor de terugwijkende bovenverdieping.

Typerend voor de sobere art deco die in dit ontwerp werd gebruikt, is het verzorgde baksteenmetselwerk, het decoratief gebruik van smeedijzer voor de poorten en het venster op de begane grond, en de mooie belijning van de bovenlichten van de vensters op de verdiepingen.

De indeling van de plattegrond die we in het bouwdossier van dit pand vinden is vrij klassiek, gebaseerd op het 19de-eeuwse enkelhuismodel. De gelijkvloerse verdieping wordt aan straatzijde ingenomen door gangen, vestibules en trappenhuizen. Achteraan een keuken, toilet en kamer. De eerste verdieping is te bereiken via een apart, centraal trappenhuis, heeft vooraan een zitplaats, centraal naast de hal een keuken, en achteraan een kamer en badkamer. Op de twee bovenverdiepingen telkens eenzelfde patroon, met vooraan een enfilade van twee kamers, en in de smallere achterbouw een keuken, terras, badkamer en wasplaats, en twee kleine achterkamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 8949.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 47.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Generaal Van Merlenstraat

Generaal Van Merlenstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.