erfgoedobject

Neoclassicistische burgerwoning

bouwkundig element
ID: 217175   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217175

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, gerealiseerd rond 1909 door de Naamloze Maatschappij Vooruitzicht voor Leo Gustaaf Laureys, wonende in de Vredestraat 66 in Berchem. Het ontwerp werd getekend door Jules Hofman, die vanaf 1909 de vaste huisarchitect van Vooruitzicht was. Hoewel Hofman één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau in Antwerpen is, kiest hij bij deze woning voor een heel eenvoudige, gestandaardiseerde neoclassicistische stijl.

De woning telt drie traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak; de vierde bouwlaag is een latere toevoeging. Neoclassicistische aankleding en afwerking van de lijstgevels die verder borduurt op de 19de-eeuwse trend: hardstenen plint, houten kroonlijst op klossen, horizontale ritmering door kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op de begane grond, accent op de centrale travee door twee balkons. Rechthoekige, regelmatig in de gevel geplaatste muuropeningen, op de tweede bouwlaag met een geprofileerde omlijsting en op de derde bouwlaag bekroond met entablementen. Het schrijnwerk is deels bewaard, onder meer de dubbele voordeur. Sierlijk smeedijzerwerk voor keldervensters en balkon van derde bouwlaag.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 1209.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistische burgerwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217175 (Geraadpleegd op 06-06-2020)