Blauwe Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Blauwe Hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve met woonhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch wellicht oudere dienstgebouwen. Het woonhuis en de imposante straatgevel vormen een determinerende factor in het straatbeeld. Tuin voor het woonhuis met een hek aan de straatkant.

Bakstenen gebouwen, witgekalkt aan de erfzijde en gecementeerd aan de straatzijde, onder zadeldaken (Vlaamse pannen, kunstleien voor het woonhuis) gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats.

Ten oosten, inrijpoort met duifhuis geflankeerd door een woongedeelte en stallingen. Verankerde kalkstenen korfboogpoort, en rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijsting.

Ten noorden, boerenburgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op een verhoogde begane grond met gepikte plint en kalkstenen keldervensters. Rechthoekige muuropeningen in vlakke, kalkstenen omlijstingen. Steektrap voor de deur. De buitengevel werd in het begin van de 20ste eeuw voorzien van een pseudo-mansardedak en gecementeerde, neoclassicistische ornamenten en balkon. Aanbouwsel van twee traveeën, eind 19de - begin 20ste eeuw, tegen de rechterzijgevel.

De zuidvleugel omvat de stallingen en is voorzien van rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijstingen. Ten westen, dubbele dwarsschuur, gevat tussen van aandaken en vlechtingen voorziene zijgevels met uilengaten. Twee verankerde kalkstenen korfboopoorten.