erfgoedobject

Blauwe Hoeve

bouwkundig element
ID
21718
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21718

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Blauwe Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met woonhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch wellicht oudere dienstgebouwen. Het woonhuis en de imposante straatgevel vormen een determinerende factor in het straatbeeld. Tuin voor het woonhuis met een hek aan de straatkant.

Bakstenen gebouwen, witgekalkt aan de erfzijde en gecementeerd aan de straatzijde, onder zadeldaken (Vlaamse pannen, kunstleien voor het woonhuis) gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats.

Ten oosten, inrijpoort met duifhuis geflankeerd door een woongedeelte en stallingen. Verankerde kalkstenen korfboogpoort, en rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijsting.

Ten noorden, boerenburgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op een verhoogde begane grond met gepikte plint en kalkstenen keldervensters. Rechthoekige muuropeningen in vlakke, kalkstenen omlijstingen. Steektrap voor de deur. De buitengevel werd in het begin van de 20ste eeuw voorzien van een pseudo-mansardedak en gecementeerde, neoclassicistische ornamenten en balkon. Aanbouwsel van twee traveeën, eind 19de - begin 20ste eeuw, tegen de rechterzijgevel.

De zuidvleugel omvat de stallingen en is voorzien van rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijstingen. Ten westen, dubbele dwarsschuur, gevat tussen van aandaken en vlechtingen voorziene zijgevels met uilengaten. Twee verankerde kalkstenen korfboopoorten.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Blauwe Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21718 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.