erfgoedobject

Burgerhuis in art nouveau

bouwkundig element
ID: 217181   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217181

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art nouveau
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

In 1900 tekende de 20-jarige architect Joan Coninck-Westenberg zijn eerste ontwerp. Het werd een bescheiden woning in art nouveau voor juffrouw S.H. Heijkoop, die op hetzelfde adres woonde als hijzelf, in de Pothoekstraat 36 in Antwerpen. Naar verluidt bewaart de woning een interieur in arts-and-crafts-stijl.

De woning telt twee travee├źn en drie bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevel heeft een rood bakstenen parement met witte natuurstenen speklagen, met een indeling en afwerking die zeer herkenbaar is voor het art-nouveau-oeuvre van Coninck-Westenberg. Het betreft een sobere, strakke art nouveau, met vaste elementen zoals de gesculpteerde houten modillons onder de kroonlijst en de gekoppelde rechthoekige vensteropeningen met natuurstenen lateien en hoekstenen.

Op de begane grond een blauwe hardstenen plint met rechthoekige keldervenster. Links een smalle rechthoekige deur onder natuurstenen latei, met een segmentbogig bovenlicht met opvallende diefijzers. Rechts een breed segmentboogvenster met natuurstenen hanenkammotief bekroond. Op de eerste verdieping, drielicht van rechthoekige vensters onder doorlopende natuurstenen latei en met hardstenen lekdrempel. Boven de latei, drie gekoppelde blinde boogvelden. Op de bovenverdieping, twee tweelichten met verfijnde art-nouveau-vormgeving in de natuurstenen lekdrempels en tussenstijlen. Ook hier zijn de vensters gevat onder doorlopende natuurstenen lateien.

Het schrijnwerk van deur en vensters is vernieuwd. De houten kroonlijst is bekleed met PVC, maar bewaart de slanke, gesculpteerde modillons.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 349.
  • S.n. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 61.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis in art nouveau [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217181 (Geraadpleegd op 12-12-2019)