erfgoedobject

Eclectische stadswoning

bouwkundig element
ID
217188
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217188

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De eclectische stadswoning werd rond 1905 gebouwd in opdracht van Van Lishout, wonende in Borgerhout in de Generaal De Wetstraat 4. Hij liet het plan tekenen door bouwmeester Constant Wilbers; er werden in de Leemputstraat nog twee andere woningen met ongeveer dezelfde gevels gebouwd in hetzelfde jaar, echter niet meer herkenbaar bewaard.

Het huis telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak met centraal dakvenster bekroond door een fronton. Klassieke opbouw van de gevel, met blauwe hardsteen voor plint, kordonlijst en doorlopende onderdorpels. Materiaalgebruik overgenomen uit de art nouveau: geel bakstenen parement met gebruik van zwarte en rode geglazuurde baksteen voor sierbanden en accenten op de rollagen boven de muuropeningen. Aparte vormgeving van deur en vensters: rechthoekig met afgeschuinde bovenhoeken, afgedekt door rechte latei die overspannen is door een rollaag met natuurstenen hoek- en sluitstenen. Ramen en dakkapel nieuw; deur is bewaard, met glas in lood in het bovenlicht en decoratief traliewerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905 # 879.
  • S.n. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 70.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectische stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217188 (Geraadpleegd op )