Neoclassicistisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Pretoriastraat
Locatie Pretoriastraat 2, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beschrijving

Het neoclassicistische burgerhuis aan het begin van de Pretoriastraat valt op door de gevelbreedte van de woning, die met de vier traveeën breder is dan de meeste bebouwing in de straat. De woning werd in 1896 ontworpen als deel van een groot hoekensemble van vier panden door architect Edm. Van Waeterschoodt. De Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier was opdrachtgever van het ensemble.

Het bijhorende monumentale hoekpand met café, met voorgeven op het Tramplein, werd afgebroken en vervangen door nieuwbouw. De woning tussen het hoekpand en het neoclassicistische huis, werd eveneens afgebroken. Het was een eclectische woning die qua stijl bij het exuberantie hoekpand aansloot. Huis Brabo in de Cogels-Osylei maakte eveneens deel uit van dit ensemble en geeft een goed beeld van stijl en omvang van het gesloopte hoekcomplex.

Burgerhuis van twee bouwlagen en vier traveeën, onder een gewijzigd zadeldak. Lijstgevel met hardstenen plint en houten kroonlijst waaronder een fries met noppen. Opvallende bepleistering, afgewisseld met bakstenen stroken, mogelijk een latere wijziging. Rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijstingen, moulures in het pleisterwerk, smeedijzerwerk voor de keldergaten in de plint. De voordeur en de vensters op het gelijkvloers kregen nieuw schrijnwerk.

De plattegrond in het bouwdossier verklaart de breedte van de woning: omdat het perceel dichtbij de hoek ligt, is er niet genoeg perceelsdiepte om met de klassieke enkelhuisindeling te kiezen. Salon en eetkamer liggen hier niet achter elkaar, maar naast elkaar aan straatzijde van de woning, met daarachter, aan koerzijde een keuken. De deur geeft uit op een vestibule; het trappenhuis bevindt zich achter het salon, evenwijdig met de straat.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1896 # 1159.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 98.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Pretoriastraat

Pretoriastraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.