erfgoedobject

Neoclassicistische huizenrij

bouwkundig element
ID
217191
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217191

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistische huizenrij
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Bouwmeester E. Horckmans ontwierp in 1897 deze gevarieerde rij van vier burgerhuizen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. Deze in 1886 opgerichte bouwmaatschappij had als doel de woningbouw in Zurenborg te organiseren en nam daarvoor verschillende architecten onder de arm om reeksen huizen te bouwen in de gewenste stijl. Horckmans, wonende in Zurenborg, was als bouwmeester zeer actief in de wijk, nadat hij in de jaren 1870 had gewerkt op het Zuid, de wijk die toen in volle ontwikkeling was. De ontwerpen die we van hem kennen zijn allemaal neoclassicistische, vrij gestandaardiseerde woningen. De combinatie van vier woningen tot een ensemble is een vaak voorkomende vorm van reeksbouw op het eind van de 19de eeuw. De centrale woningen zijn doorgaans iets anders en hoger uitgewerkt dan de twee flankerende, identieke woningen.

De vier woningen tellen twee/drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en geschilderde lijstgevels hebben een hardstenen plint, geprofileerde houten kroonlijst en rechthoekige muuropeningen.

Nummers 12 en 18 zijn identiek en spiegelend, met op de begane grond een indeling met een deur en twee vensters, en op de verdieping twee vensters die met hun vlakke omlijsting duidelijk afsteken tegen de imitatievoegen van het parement. Het lijstwerk, de kordonlijst en de doorlopende onderdorpels benadrukken de horizontaliteit van de gevels.

De twee middelste woningen (14-16) steken met hun kroonlijst iets boven de andere huizen uit. Deze twee huizen springen in het oog door de accentuering van de verdieping met een balkon en fronton boven het deurvenster, een element dat bij nummer 16 werd verwijderd. Nummer 14 is gedeeltelijk ontpleisterd.

Het schrijnwerk van deze vier woningen is deels bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 440.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 103-106.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische huizenrij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217191 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.