erfgoedobject

Eclectische meergezinswoning

bouwkundig element
ID: 217194   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217194

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische meergezinswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

Aannemer C.H. Hooydonk realiseerde rond 1924 deze meergezinswoning in eenvoudige eclectische stijl voor rekening van M.J. De Cuyper-Stalen, wonende in de Wilrijksevest 26 in Antwerpen. Ook de naastgelegen woning werd door Hooydonk getekend, in een aansluitende stijl.

Het pand telt twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De lijstgevel heeft een rood bakstenen parement dat versierd is met motieven in gele baksteen. In de hardstenen plint zitten twee keldergaten met smeedijzeren traliewerk en een voetenschraper. Op de begane grond wordt de smalle woning verdeeld in drie traveeën, met een deur rechts en twee vensters, alle drie segmentbogig met kleurrijke rollaag. Het schrijnwerk in deze muuropeningen is bewaard: guillotineramen en deur met bovenlicht en betralied venstertje in de deur.

De verdiepingen van de woning zijn in twee traveeën verdeeld, geaccentueerd door kolossale pilasters die de gevel verticaal ritmeren. De rechthoekige vensters hebben op de eerste verdieping een hardstenen latei, en boven een rechte rollaag met versierde sluitsteen. Het schrijnwerk van deze vensters is vernieuwd.

De indeling van de woning vertoont het klassieke 19de-eeuwse enkelhuismodel, met een gang met trappenhuis in de deurtravee, en daarnaast een enfilade van salon en eetkamer en in de achterbouw keuken en badkamer.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 961 # 7385.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 113.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectische meergezinswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217194 (Geraadpleegd op 12-08-2020)