Eclectische meergezinswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Pretoriastraat
Locatie Pretoriastraat 60, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectische meergezinswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Aannemer C.H. Hooydonk realiseerde rond 1924 deze meergezinswoning in eenvoudige eclectische stijl voor rekening van M.J. De Cuyper-Stalen, wonende in de Wilrijksevest 26 in Antwerpen. Ook de naastgelegen woning werd door Hooydonk getekend, in een aansluitende stijl.

Het pand telt twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De lijstgevel heeft een rood bakstenen parement dat versierd is met motieven in gele baksteen. In de hardstenen plint zitten twee keldergaten met smeedijzeren traliewerk en een voetenschraper. Op de begane grond wordt de smalle woning verdeeld in drie traveeën, met een deur rechts en twee vensters, alle drie segmentbogig met kleurrijke rollaag. Het schrijnwerk in deze muuropeningen is bewaard: guillotineramen en deur met bovenlicht en betralied venstertje in de deur.

De verdiepingen van de woning zijn in twee traveeën verdeeld, geaccentueerd door kolossale pilasters die de gevel verticaal ritmeren. De rechthoekige vensters hebben op de eerste verdieping een hardstenen latei, en boven een rechte rollaag met versierde sluitsteen. Het schrijnwerk van deze vensters is vernieuwd.

De indeling van de woning vertoont het klassieke 19de-eeuwse enkelhuismodel, met een gang met trappenhuis in de deurtravee, en daarnaast een enfilade van salon en eetkamer en in de achterbouw keuken en badkamer.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 961 # 7385.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 113.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Pretoriastraat

Pretoriastraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.