Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Tramplein
Locatie Tramplein 4, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deze woning in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd rond 1901 toegevoegd aan het ensemble dat Edm. Van Waeterschoodt twee jaar eerder ontwierp op de hoek van het Tramplein en de Transvaalstraat.

Het ensemble, gebouwd in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen, bestond uit een burgerhuis in de Transvaalstraat en een winkelhuis op de hoek, waaraan een laag bijgebouw op het Tramplein verbonden was. Het hoekpand werd gekocht door winkelier Jozef Van Hees-Vermeulen, die rond 1901 de lage bijbouw liet vervangen door de huidige woning.

De woning ligt achterin het perceel van het hoekhuis, waardoor het een ondiepe woning is, met een kleine aanbouw rechts achter. Materiaalgebruik, ritmering van de gevel en bouwstijl sluiten naadloos aan bij het hoekpand, waardoor we er van uitgaan dat ook dit huis getekend is door Edm. Van Waeterschoodt.

Het huis telt drie bouwlagen en drie traveeën onder een leien zadeldak. Voor- en zijgevels in rode baksteenbouw, met donkere baksteen en natuursteen voor sierbanden. Beide vrijstaande zijgevels vormen aandaken met trapgevels.

Op de begane grond, een segmentbogige poort en voordeur, versierd met natuurstenen negkettingen. Puilijst met centraal ingewerkt rond balkon. Op de eerste verdieping drie rechthoekige vensters onder rechte lateien. Boven drie segmentboogvensters. De houten kroonlijst is versierd met een bakstenen boogfries, en wordt centraal doorbroken door een dakvenster met topstuk.

  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 6, 1901/1.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Leggers Antwerpen, Afdeling 6, artikel 5099.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zurenborg

Cogels-Osylei, Generaal Capiaumontstraat, Generaal Van Merlenstraat, Guldenvliesstraat, Leemputstraat,...

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.